Američki desant na Ankaru uspeo: Prekid vatre u Siriji

Američki potpredsednik Majkl Pens je izjavio da je s turskim predsednikom Redžepom Tajipom Erdoganom dogovoren prekid vatre i privremeno primirje na severo-istoku Sirije. Trajaće 120 sati, dovoljno vremena da se kurdske milicije povuku od tursko-sirijske granice duboko u sirijsku teritoriju. Kurdi se o ovom dogovoru još nisu izjasnili, kao ni Moskva, prenosi nemački javni servis ARD.

Sudeći po sastavu američke delegacije, koja se danas uputila u Ankaru, u Vašingtonu nije ostao niko do američki predsednik Donald Tramp i predsedavajuća Predstavničkog doma Nensi Pelosi. To je bilo dovoljno da ono što se danas dogadjalo u Vašingtonu bude po dramatici ravno onom što se dogadjalo u Ankari, gde je Majklu Pensu, praćenom državnim sekretarem Majklom Pompeo i savetnikom za nacionalnu bezbednost Robertom Brajanom, trebalo četiri sata da ubede turskog predsednika Erdogana u težinu američkih argumenata.

Predstavnici oba doma američkog Kongresa danas su u Beloj kući imali da čuju šta o njihovoj rezoluciji, koja osudjuje povlačenje američke vojske iz Sirije, misli kreator tog povlačenja američki predsednik Donald Tramp.

U susretu s novinarima, gospodji Nensi Pelosi bukvalno su drhtale usne, dok je Čak Šimer prenosio uvrede koje su joj s najvišeg mesta upućene: “Neuravnotežena trećerazredna političarka“.

Ceo dan su svetski mediji vrteli vest prema kojoj je Redžep Tajip Erdogan u korpu za djubre bacio pismo svog kolege Trampa u kome ga je bez okolišenja pozvao da „ne bude budala“.

Erdogan se nije osmelio da mu uzvrati ostavljajući visoku američku delegaciju pred svojim vratima, ali su televizije širom sveta bile fokusirane na njegovo smrknuto lice.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.

WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com