Američko – britansko-australijski pakt, Kina i Francuska protestuju

SAD, Velika Britanija i Australija potpisale su Pakt o bezbednosti (AUKUS) kojim se Australiji garantuje isporuka tehnologija za gradnju  podmornica na atomski pogon.

Kako prenosi nemački ARD, Vašington uverava da to ne znači i isporuku Australiji atomskog oružja!.

Australija će postati sedma zemlja na svetu koja raspolaže podmornicama na atomski pogon.

Australijski premijer Skot Morison objavio je da Australija izlazi iz posla izgradnje atomskih podmornica s Francuskom jer ih ocenjuje kao neprikladne za „operativne potrebe“.

Ovim paktom, izvestava ARD, SAD žele čvršće za sebe da vežu Australiju i ograniče rast uticaja Kine u indo -. pacifickom regionu.

Na vest o sklapanju pakta tri zemlje, s protestom su se oglasile Kina, a zatim i Francuska.

Portparol kineske ambasade u Vašingtonu je saopštio da države „ne bi trebalo da stvaraju bilo kakve izdvojene blokove koji ciljaju na interese trećih država ili im štete.A naročito bi trebalo da odustanu od mentaliteta hladnog rata i ideoloških predrasuda“.

Ministarstvo inostranih poslova Francuske izrazilo je žaljenje zbog odluke Australije da saradjuje sa SAD i Velikom Britanijom u izgradnji atomskih podmornica.

Kako vest AFPa prenosi Komersant, to Ministarstvo je ocenilo da će mešanje SAD dovesti do istiskivanja Francuske iz tog posla. Jer, francuska Naval Group  je 2016.godine sa Australijom potpisala 40 milijardi  dolara vredan ugovor o gradnji podmornica na atomski pogon.

Američki predsednik Džo Bajden je izjavio da SAD računaju na saradnju s Francuskom u indo-tihookeanskom regionu.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.

WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com