Amerikanci se predomislili oko povlačenja iz Sirije, Erdogan neće da primi Boltona

Američka vojska se iz Sirije neće vratiti „sva i odmah“, kako je 19. decembra prošle godine, na zaprepašćenje Pentagona i američkih saveznika, najavio američki predsednik Donald Tramp.

Njegov savetnik za nacionalnu bezbednost Džon Bolton razgnevio je pred samu posetu Ankari turskog predsednika Redžepa Tajipa Erdogana, izjavom datom u Jerusalimu 6. januara, da će se američki vojnici iz Sirije povući tek kad budu ispunjena dva uslova.

Prvo, da Islamska država bude potučena što sugeriše da još nije, iako je američki predsednik Donald Tramp na svom Tviter nalogu tu pobedu već proslavio.

Drugi uslov je, rekao je Bolton, da „apsolutno bude obezbedjena sigurnost Izraela i drugih prijatelja u regionu“.

Bolton je, kako prenose svetske agencije, precizirao da što se tiče Kurda, „mi ne mislimo da će Turci preduzeti bilo kakvu vojnu akciju koja ne bi u potpunosti bila usaglašena i prihvaćena od strane SAD“.

Bolton je dalje najavio „trajniji ostanak specijalnih američkih snaga južno od zone njihovog uticaja, u Al-Tanfu, na komunikaciji od strateškog značaja za Iran“ i tako, piše francuski Mond, uveo još jedan uslov za američko povlačenje iz Sirije

Američki predsednik Donald Tramp je na svom Tviter nalogu napisao da izmedju njegovih i izjava njegovog savetnika za bezbednost nema razlike jer „mi ćemo se povlačiti na prikladan način nastavljajući borbu (protiv džihadista) i čineći sve što je razumno i potrebno“.

Na ovaj preokret oštro je reagovao turski predsednik Redžep Tajip Erdogan.

On je pred parlamentarnom frakcijom vladajuće Partije pravde i razvoja izjave Boltona ocenio neprihvatljivim, a posebno izjavu da će Amerikanci ostati na severo-istoku Sirije dok Turska ne pruži garancije o bezbednosti Kurda na teritoriji Sirije.

“Izjave Boltona su neprihvatljive, a odluka o novim uslovima za povlačenje američke vojske iz Sirije ozbiljna greška”, rekao je Erdogan.

Što se tiče izjave da Turska neće preduzeti nikakvu vojnu akciju u Siriji bez saglasnosti  SAD, Erdogan je rekao: „Operacija na severu Sirije može početi svakog trenutka posle okončanja posete američke delegacije“.

On je dodao da za Tursku nema kompromisa u pitanju kurdskih pobunjenika i pozvao SAD da predaju Turskoj baze u Siriji.

Erdogan je odbio da primi Boltona.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.

WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com