Angela Merkel četvrti put nemačka kancelarka

Angela Merkel je četvrti put izabrana za nemačku kancelarku .

Za još jedan mandat gospodje Merkel glasala su 364 poslanika od ukupno 399 koliko ima koalicija CDU-CSU-SPD. Znači da 35 poslanika velike koalicije nije glasalo za izbor kancelarke. Za izbor joj je bilo potrebno najmanje 355 glasova, što znači da je izbor ispao knap.

Izboru je prvi put prisustvovao njen suprug Joahim Zauer, a medju njenim počasnim gostima prvi put je bio i njegov sin iz prvog braka Danijel, podvlači u svom izveštaju Noje ciriher cajtung.

Kao i 2005, 2009. i 2013. godine izboru je prisustvovala i sada 89-godišnja majka gospodje Merkel, kao i suprug njene sestre. Počasni gosti su joj bili i tri saradnika iz kabineta, na čelu s portparolom Stefenom Zajbertom.

Angela Merkel će četvrti mandat vršiti na čelu velike nemačke koalicije sastavljene od Hrišćansko-demokratske unije, Hrišćansko-socijalne unije i Socijaldemokratske partije.

Čvrstina vladajuće koalicije, tvrdi Noje ciriher cajtung, meri se brojem glasova njenih poslanika, koji nisu glasali za izbor.

Kad je za kancelara izabrana 2005. godine, Merkelova je dobila 397 glasova, dok je tadašnja koalicija brojala 51 poslanika više.

Pri izboru 2009. godine, Angela Merkel je dobila 323 glasa, a vladajuća većina je imala 332 glasa.

Kada je 2013. godine izabrana za kancelarku, Angela Merkel je dobila 462 glasa ili 42 manje nego što je tada brojala vladajuća koalicija.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.

WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com