Asteroid vredan 5.400 milijardi dolara u nedelju proleće pored Zemlje

Asteroid potencijalne vrednosti i do 5.400 milijardi dolara proći će sutra pored Zemlje, prenosi Dejli mejl.

asteroid

Prolazak asteroida nazvanog UW-158 uživo će preko interneta prenositi opservatorija na Kanarskim ostrvima.

Ovaj „svemirski kamen“ privukao je pažnju kompanije „Planetary Resources“, koja planira eksploataciju nebeskih tela u budućnosti, jer se veruje da u njegovom jezgru ima 100 miliona tona platine.

asteroid2

Asteroid, čiji je prečnik 1 kilometar, proći će na udaljenosti od 2,4 miliona kilometara od Zemlje, što je 30 puta bliže od najbliže planete.

Organizacija „Slooh“, koja povezuje teleskope na internet, omogućiće uživo praćenje asteroida preko svog sajta.

„Ono što je neobično kod ovog asteroida je velika količina platine za koju se veruje da se nalazi u njegovom jezgru. Može li se ona eksploatisati jednog dana? Možda u dalekoj budućnosti“, rekao je astronom Bob Berman.

„Planetary Resources“ klasifikuje asteroide poput ovog u “X-tip”, što znači da su sačinjeni uglavnom od metala i da su nekada bili deo većih asteroida.

Kompanija je juče sa Međunarodne svemirske stanice lansirala probno vozilo za iskopavanja na asteroidima, čime je otpočeta 90-dnevna misija ispitivanja njegovog softvera i kontrolnog sistema.

„Naš tim razvija tehnologiju koja će omogućiti čovečanstvu da stvori ekonomiju van naše planete i koja će fundamentalno promeniti način na koji živimo“, rekao je Piter Dijamandis direktor kompanije.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.

WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com