Avione prizemljuju svi: Pre Lukašenka, Kurc, Porošenko, Erdogan…

Generalni sekretar NATO-a Jens Stoltenberg zatražio je medjunarodnu istragu i sazvao ambasadore te vojne alijanse (?), Evropska unija sprema nove najoštrije sankcije protiv Belorusije. Zvanična Moskva je objavila da neće žuriti sa osudom ili podrškom bilo kome.

Avion na liniji Atina – Viljnus prizemljio je  lovac beloruske vojske na aerodrom  u Minsku, pod izgovorom da je na njemu prijavljena bomba. Bomba nije nadjena.

Posle 5 sati, avion je nastavio put, ali bez 6 putnika: na aerodromu je zadržan bloger  Roman Protasevič, bivši glavni urednik Internet platforme Nexta, koju na Zapadu smatraju jednim od najvažnijih medija beloruske opozicije, a u Belorusiji je zvanično proglašena za ekstremističku. Protasevič se tereti za pozivanje na nerede.

Uz njega, put nije nastavio još jedan gradjanin Belorusije i četiri gradjanina Rusije, medju njima devojka Protaseviča Sofija Sapega.

Ministarstvo inostranih poslova Belorusije saopštilo je da je avion prizemljen u skladu sa medjunarodnim pravilima.

Generalni direktor kompanije Ryanair tvrdi da su u avionu bili saradnici KGB-a, koji su, po prizemljenju, ispitivali putnike.

Litvanija je smesta pokrenula istragu zbog otmice aviona iz terorističkih razloga i narušavanja medjunarodnih ugovora.

Letonska državna avio-kompanija Air Baltic odmah je obustavila prelete preko Belorusije. Pridružila joj se i jedna madjarska kompanija.

Parlamentarni odbori za inostrane poslove osam država (SAD, Velike Britanije, Nemačke, Irske, Litvanije, Letonije, Poljske i Češke) traže da se Belorusiji uskrati korišćenje usluga Interpola i zabrane svi preleti aviona preko Belorusije.

„Do okončanja istrage, pozivamo da se Belorusija otstrani iz organizacije i uvede zabrana preleta nad Belorusijom, uključujući letove iz zemlje i u zemlju”, navodi se u saopštenju objavljenom na sajtu predsednika Komiteta za spoljne poslove, američkog senatora Roberta Menendesa.

Zvanični predstavnik Ministarstva inostranih poslova Rusije Marija Zaharova napisala ja na društvenim mrežama kako je „šokira to što Zapad slučaj u vazdušnom prostoru Belorusije naziva šokantnim“, budući da se tako nije šokirao povodom prethodnih analognih svojih slučajeva.

Zaharova je podsetila kako su nekolike zapadne zemlje iz nikad objašnjenih tehničkih razloga 2013. godine otkazale prelet svoje teritorije avionu predsednika Bolivije Evo Moralesu, taj je avion prizemljen u Austriji gde je pretresen, pod izgovorom da se u njemu krije Eduard Snouden. Nije bilo reakcija Zapada.

Zatim je 2016. godine Ukrajina nasilno prizemljila avion beloruske avio-kompanije „Belavia“ kako bi sa aviona skinula i saslušavala blogera Armena Martirosjana.

„Život ‘civilizovanih demokratija’ po trajektoriji ‘quod licet Iovi, non licet bovi’ (što je dopušteno Jupiteru nije dopušteno volu), odavno nije aktuelna, a u vezi sa tim što su nekadašnji lideri izgubili istinske liderske osobine. Krv i stradanje miliona ljudi po celom svetu izbili su ispod nogu zapadnih demagoga taburet sa kojeg su držali propovedi”, napisala je Zaharova, a prenose ruski mediji.

Mediji su takodje podsetili : 2010. godine je iranski lovac prizemljio kirgiski putnički avion na kome se nalazio sunitski vodja optužen za terorizam.

A 2012. godine je turski predsednik Redžep Tajip Erdogan prizemljio u Ankari avion sa linije Moskva – Damask pod izgovorom da se na njemu nalazi municija i vojna oprema. Nije nadjena.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.

WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com