Bajden : Borba u Ukrajini je deo nečeg mnogo većeg

Hvala što sad znamo da nismo glupi : američki predsednik Džo Bajden je danas izjavio da je borba u Ukrajini „deo nečeg mnogo većeg“.

Bajden je u posetu primio ukrajinskog predsednika Volodimira Zelenskog, koji je svoje putovanje u Vašington ocenio kao „istorijsko“, a saglasno tome su ga pratili i zapadni mediji.

Zelenskom je ovo prvo putovanje u inostranstvo od početka ruske intervencije u Ukrajini, a u Vašington je doleteo avionom američke vlade iz Poljske,uz vrhunske mere obezbedjenja.

Razgovor izmedju dva predsednika, prvo „jedan na jedan“, a onda sa delegacijama, trajao je oko dva sata, a zatim su održali zajedničku konferenciju za štampu.

Bajden je tom prilikom, kako je zabeležio Frankfurter algemajne cajtung, rekao:“Vi nećete nikad biti sami… Američki narod vas prati na svakom koraku i bićemo na vašoj strani koliko god bude potrebno“ i da NATO i Evropska unija nisu nikad bili tako jedinstveni i „ne vidim nijedan znak da bi tu moglo nešto da se promeni.

Kako je preneo ruski list Komersant, Bajden je rekao da je Zelenski otvoren za pregovore sa ruskim predsednikom Vladimirom Putinom, na šta je Zelenski, prenosi Komersant, potvrdno klimnuo glavom.

Neposredno pre dolaska Zelenskog u Vašington,izvestio je FAZ, republikanci i demokrate su se u američkom Kongresu dogovorili o nacrtu budžeta teškog 1700 milijardi dolara, čiji sastavni deo čini 44,9 milijardi dolara podrške Ukrajini, a 19 milijardi za popunu zaliha municije američke vojske i finansiranje dodatnog angažovanja američkih trupa u Evropi.

Na sam dan boravka Zelenskog u Vašingtonu, američki predsednik Džo Bajden je potpisao memorandum o vojnoj pomoći Ukrajini od 1 milijarde dolara, koja obuhvata isporuku protivraketnog sistema Patriot.

Istog dana, Odluku o dopunskoj pomoći Ukrajini od 850 miliona dolara donelo je Ministarstvo odbrane SAD.

Tako da je u utorak 21.decembra za vreme posete Zelenskog Vašingtonu odobrena američka podrška od 1,85 milijardu dolara.

Američki državni sekretar Entoni Blinken je tim povodom saopštio da su SAD, računajući i tu 1,85 milijardu, od početka mandata Džo Bajdena dosad uputile 21,9 milijardu dolara.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.

WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com