Bajden pozvao Si Djinpinga i Putina na samit o klimi

Amerika želi sebi da obezbedi liderstvo u borbi protiv klimatskih promena tako DPA počinje vest da je Bela kuća pozvala 40 šefova država i vlada na online samit o klimi.

Samit, na koji je pozvala Bela kuća, trebalo bi  da se održi 22. i 23. aprila, dok su Ujedinjene nacije Svetsku konferenciju o klimi zakazale za novembar u Glazgovu.

Kako je navedeno na sajtu Bele kuće, medju pozvanima nisu samo medjunarodni partneri Amerike nego i kineski predsednik Si Djinping i ruski predsednik Vladimir Putin.

„Samit će obnoviti rad foruma najkrupnijih ekonomija o pitanjima energetike i klime, koji okuplja 17 država… Predsednik je takodje pozvao šefove drugih država, koje demonstriraju liderstvo u putanjima klime, koje su posebno ranjive na klimatske uticaje i koje praktikuju inovativne puteve“, navodi se na sajtu Bele kuće, a prenosi Komersant.

DPA podseća da je Vašington nedavno postavio novi ambiciozni cilj smanjenja emisije CO2 do 2030. godine i da bi se iza poziva ruskom i kineskom predsedniku mogla kriti namera da se i oni podstaknu za postavljanje sličnih ciljeva u borbi protiv klimatskih promena.

Nova američka administracija vratila se u Pariski sporazum o klimi iz koga je bivši američki predsednik Donald Tramp izašao.

Pošto je nova američka administracija objavila mobilizaciju svojih medjunarodnih partnera u borbi protiv „agresivnog ponašanja Rusije“ i „uspona Kine“, a američki predsednik Bajden ruskog predsednika Putina nazvao ubicom, a kineskog predsednika Si Djinpinga opisao, doduše, kao pametnog, ali čoveka „bez ijedne demokratske kosti u telu“, pitanja klime su ostala kao jedinstvena tema oko koje se izmedju tri najmoćnije države na svetu može održati dijalog.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.

WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com