Bajden – Putin: Dve strane jednog telefonskog razgovora

Novoizabrani američki predsednik Džo Bajden i ruski predsednik Vladimir Putin razgovarali su u utorak telefonom.

Pozvao je gospodin Bajden, ali neimenovani izvor na koji se poziva CNN tvrdi da je inicijativa bila ruska.

Prema saopštenju Kremlja razgovor je bio više miroljubiv, prema verziji Bele kuće ratoboran.

Na sajtu Kremlja je najpre saopšteno da je Putin Bajdenu čestitao stupanje na dužnost predsednika SAD i da je rekao da bi normalizacija odnosa izmedju Rusije i SAD odgovarala interesima obe strane i – uzimajući u obzir njihovu posebnu odgovornost za obezbedjenje bezbednosti u stabilnosti u svetu – i cele medjunarodne zajednice.

Obe strane su potvrdile dogovor o produženju na sledećih pet godina New START sporazuma o ograničavanju raketno-nuklearnog arsenala.

Kremlj je naveo i druge teme o kojima se razgovaralo, ali bez detalja: o zajedničkoj borbi protiv koronavirusa, Ukrajini, iranskom nuklearnom programu… I ocenio razgovor kao radni i otvoren.

Na brifingu u Beloj kući, američki predsednik je na pitanje novinara Fox News-a Pitera Dusija o čemu je razgovarao s Putinom odgovorio: „O vama. Šalje vam najbolje želje“, prenosi Independent.

Ali je pres sekretarka Bele kuće Džen Psaki bila mnogo govorljivija.

„Predsednik je jasno stavio do znanja da će SAD čvrsto delovati u odbrani svojih nacionalnih interesa u odgovor na akcije Rusije koje nanose štetu nama ili našim saveznicima“, saopštila je Bela kuća i dodala da su se „dva predsednika dogovorila da održavaju transparentnu i stalnu komunikaciju ubuduće“.

Američki predsednik je, prema saopštenju Bele kuće, Putinu govorio o „malign actions of Russia“.

„Njegova je namera bila da da do znanja da će SAD delovati odlučno u odbrani naših nacionalnih interesa u odgovoru na zloćudne akcije Rusije“, pojasnila je Psaki.

Bilo je sa strane Bajdena oštrih reči i povodom „trajne agresije“ Rusije protiv Ukrajine kao i ruskog opozicionara Navaljnog, umešanosti Rusije u američke izbore 2020, masivnih sajber napada na brojne američke vladine agencije i privatne kompanije.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.

WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com