Bajden – Putin samit: Bela kuća zamrzla vojnu pomoć Ukrajini

Bela kuća je privremeno zaustavila paket vojne pomoći Ukrajini, koji je obuhvatao i ubojita oružja, objavio je Politico.

Paket, vredan oko 100 miliona dolara, bio je Ukrajini obećan kao odgovor na pokrete ruskih trupa uz ukrajinsku granicu ovog proleća.

Pozivajući se na izvore u Nacionalnom savetu za bezbednost, Politico piše da je pomoć zamrznuta, ali ostaje spremna za brzu isporuku, pošto je Rusija počela povlačenje trupa rasporedjenih uz granicu sa Ukrajinom i pošto je održan rusko-američki samit.

Napominjući da je informaciju prvi objavio Vašington post, Politico izveštava da se o njoj izjasnila pres sekretarka Bele kuće Džen Psaki ocenjujući je kao nonsens.

„Baš prošle nedelje, pred samit SAD – Rusija, obezbedili smo potencijalna sredstva od 150 miliona dolara za podršku bezbednosti, koji uključuje i ubojita oružja”, saopštila je Psaki.

„Dakle, mi smo obezbedili sredstva za slučaj daljeg ruskog upadanja u Ukrajinu. Kako je predsednik Bajden direktno rekao predsedniku Putinu, mi ćemo nepokolebljivo stati u zaštitu suvereniteta i teritorijalnog integriteta Ukrajine”, podvukla je Psaki.

Pred samit američkog i ruskog predsednika održan 16. juna u Ženevi, najzapaljivija tema je bio zahtev Ukrajine da odmah bude primljena u NATO.

Neočekivano, tema Ukrajine na samitu nije bila medju glavnim, a po tvrdnji ruskog predsednika njeno članstvo u NATO nije raspravljano jer se „tu nema šta raspravljati“

Rezultat samita je: dogovor o povratku ruskog ambasadora u Vašington i američkog u Moskvu, i dogovor o formiranju zajedničkih radnih grupa za sledeće teme: strateška bezbednost, diplomatske misije, sajber bezbednost i Arktik.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.

WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com