Bajden razgovarao sa Si Djinpingom

Američki predsednik Džo Bajden telefonom je razgovarao s predsednikom Kine Si Djinpingom, zemlje koju je ranije definisao kao najveću opasnost za SAD.

Obe strane su već emitovale svoj prikaz tog razgovora.

Bela kuća je saopštila da je predsednik Bajden obećao praktičnu, na rezultat orijentisanu komunikaciju sa Kinom gde god je to u interesu Amerike i njenih saveznika.

On je istovremeno izrazio fundamentalnu  zabrinutost zbog nepravedne ekonomske prakse Pekinga, represije u Hongkongu, narušavanja ljudskih prava u Ujgurskoj autonomnoj oblasti i sve agresivnijih akcija u regionu, kao što su one u odnosu prema Tajvanu, saopštila je Bela kuća.

Kineska centralna televizija je kasnije objavila, a prenosi Komersant, da je Si Djinping u tom razgovoru ocenio da su pitanja Tajvana, Hongkonga i Ujgurske autonomne oblasti „unutrašnja pitanja Kine u vezi sa njenim suverenitetom i teritorijalnom celovitošću“.

„SAD treba da poštuju ključne interese Kine i da deluju pažljivo“, rekao je Si Djinping tokom svog prvog razgovora sa novoizabranim američkim predsednikom Džo Bajdenom, a prenela je Centralna kineska televizija.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.

WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com