Bakar, litijum, kobalt i nikl u rukama šačice država

Za budući razvoj svetske ekonomije ključno važna četiri metala – bakar, litijum, kobalt i nikl, nalaze se na teritoriji praktično nekoliko država, upozorava Nemački institut za ekonomska istraživanja (DIW) u svojoj studiji ograničenja koja bi nedovoljna ponuda tih metala mogla da predstavlja za svetsku energetsku transformaciju.

Prema analizi DIW,  u samo tri države(Čile, Peru i Kina) koncentrisano je 49 odsto   proizvodnje bakra u svetu , a 54 odsto rezervi tog metala(Čile, Peru, Australija).

U samo tri države (Indonezija, Filipini i Rusija) koncentrisano je 54 odsto proizvodnje nikla i 60 odsto (Indonezija, Australija, Brazil) rezervi tog metala.

U samo tri države (Kongo, Australija i Filipini) koncentrisano je čak 77 odsto proizvodnje kobalta i 78 odsto rezervi (Kongo, Australija, Kuba) tog metala.

Koncentracija proizvodnje i rezervi litijuma još je veća. U tri države Australija, Čile i Kina) koncentrisano je 88 odsto proizvodnje litijuma i 77 odsto rezervi(Čile, Australija, Argentina) tog metala.

 

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.

WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com