Bandić – doživotno!

Milan Bandić ima sve ozbiljnije šanse da za gradonačelnika Zagreba bude izabran na još jedan mandat.

Jer, za lokalne izbore raspisane za 16. maj dve najjače hrvatske političke stranke – HDZ i SDP – ne samo da još nisu pronašle izazovu dostojnog kandidata, nego nisu još pronašle nikakvog kandidata.

HDZ je pregovarao s nestranačkim kandidatom bez političke harizme Damirom Vandjelićem, sadašnjim šefom Fonda za obnovu Zagreba, ali ih je na kraju  Vandjelić odbio.

Zašto je to Vandjelić učinio, spekulacije su različite, a sve idu na ruku Bandiću.

Najromantičnija je da je kod Vandjelića pretegao osećaj odgovornosti prema poslu koji sad obavlja – obnova Zagreba posle prošlogodišnjeg zemljotresa. Druga je da sam Vandjelić procenjuje da ne može pobediti Bandića. A treća, na kojoj insistiraju svi ostali kandidati, je da HDZ neće da se odrekne saradnje s Bandićem!

Poslednja spekulacija najčešći je odgovor i na pitanje zašto HDZ nije u Zagrebu istakao nekog svog politički snažnog kandidata. Neće zalud da ga potroši.

Još gora je situacija u Socijaldemokratskoj partiji Hrvatske. Odlukom njenog novog šefa Pedje Grbina u subotu je razjureno rukovodstvo zagrebačke partijske organizacije na čelu sa bivšim ministrom za preduzetništvo Gordanom Marasom. Zato što SPD ni u drzavi ni u stranci neće tolerisati političku korupciju i klijentelizam, rekao je Grbin za HRT, pa je onda u više navrata tokom istog razgovora osuo paljbu po HDZ-u i Milanu Bandiću.

Kakve tačno veze sa političkom korupcijom i klijentelizmom ima zagrebačka partijska organizacija i njen dosadašnji šef Maras, Grbin nije rekao, sem da ni dosadašnjem zagrebačkom socijaldemokratskom vrhu ne smeta „klijentelizam Milana Bandića“.

Tako da jedini pravi izazivač Bandiću ostaje čelnik koalicije „Možemo“ Tomislav Tomašević. Nije neverovatno da se Bandić HDZ-u, a bogami i SDP-u, čini kao manje zlo od Tomaševića.

„Očekujem njihova (HDZ-ov) alibi kandidata i da će se kladiti da će Bandić ostati i da će i dalje sa njim trgovati”, citira Tomaševića Jutarnji list.

Za SDP je Tomašević podjednako nevolja: on puca na njihovo biračko telo.

Inače, Milan Bandić je politički fenomen. On je, s kratkim prekidom zbog vožnje u pijanom stanju, na čelu Zagreba od 2000. godine. Uprkos permanentnoj kampanji sasvim mu nesklonih medija, uprkos optužbama za korupciju koje nikad nisu dobile sudski epilog, pa čak i uprkos hapšenjima… I još zanimljivije: njege su najveći deo vremena na to mesto birali Zagrepčani – direktno.

Bandić je najpre bio gradonačelnik po volji SDP-a, ali su ga onda iz te stranke izbacili jer se, protiv njene volje, kandidovao za predsednika Hrvatske.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.

WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com