Bil Gejts : Kineski rast je ogromna dobit za svet

Američki milijarder Bil Gejts izazvao je ogromnu pažnju izjavom za Lowy Institute da je rast Kine ogromna dobit za svet što je suprotno američkim zalaganjima da se rast Kine zaustavi.

„Ja sam sklon da kineski rast vidim kao ogromnu dobit za svet. Mislim, to je 20 odsto čovečanstva. Oni traže svoj deo svetske ekonomije kome tačno odgovara njihov deo svetske populacije, vi znate, države kao što je Australija, SAD, mi imamo BDP po stanovniku pet puta veći od onoga koji imaju Kinezi. Tako mi imamo nesrazmeran deo svetske ekonomije“, rekao je Gejts.

„Ja mislim da je sadašnji stav SAD prema Kini i recipročno na neki način gubitnički, jer kad biste pitali američke političare ‘hej, da li biste voleli da kineska ekonomija padne 20 odsto ili poraste 20 odsto, bojim sexda bi oni glasali“ ah, hajde da osramotimo ljude koji ne razumeju da smo u globalnoj ekonomiji, traženju leka od raka, rešenja za klimatske promene, da, smo u tome svi zajedno“, rekao je Gejts.

On ocenjuje da Kina nije demokratija, ali :

“ Ali SAD su danas politički slabije, hoću da kažem, nego što su bile i to je, znate, strašno za svet. Sadašnji svetski sistem formiran je na liderstvu SAD. Pošto su druge države postale bogatije, države sa srednjim dohotkom, uključujući Kinu i Indiju, moraju da imaju jaču ulogu u upravljanju svetom“, rekao je Gejts.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.

WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com