Bog je dobar: Američki vazali imaju 90-180 dana da prekinu poslove s Iranom

Ali američka kompanija Boing ne mora da raskine ugovore s Iranom o nabavkama vrednim 20 milijardi dolara što bi ugrozilo 100.000 američkih radnih mesta, kako je objavio Yahoo News, jer vazdušna industrija nije na spisku onih kojima su poslovi s Iranom zabranjeni!!!

Inače je američki predsednik Donald Tramp već danas potpisao ukaz kojim se preti uvodjenjem sankcija svakoj stranoj kompaniji koja nastavi da posluje s Iranom i obećava da bi „svaka država koja pomaže Iranu u njegovom razvoju nuklearnog oružja mogla da bude strogo kažnjena“.

Partneri Irana ne moraju koliko sutra raskinuti sve poslove sa tom zemljom, pošto su im ukazom SAD dale rok od 90 ili 180 dana da to učine.

Taj će rok biti potreban i SAD da opet uspostave sankcije Iranu, koje nisu primenjivane od 2015. godine kada su SAD, Velika Britanija, Kina, Rusija, Francuska, Nemačka i EU potpisane nuklearni sporazum sa tom zemljom.

Na sajtu Ministarstva finansija SAD je objavljeno da će do 6. avgusta biti ponovo uspostavljene sankcije kojima će Iranu biti zabranjeno da stiče dolarske banknote, da trguje zlatom i dragocenim metalima, biće zabranjeno da se Iranu prodaje grafit, aluminijum, čelik, ugalj, zabranjena će biti kupovina iranske valute i državnog duga. Ponovo će biti zabranjen uvoz u SAD iranskih tepiha i hrane.

U roku od 180 dana odnosno do 4. novembra biće ponovo uvedene sankcije protiv iranskog brodskog i brodogradilišnog sektora, i zabranjene naftne i naftno-hemijske transakcije sa iranskim državnim kompanijama, sankcije će biti uvedene i stranim bankama koje posluju s Centralnom bankom Irana, zabranjeno će biti i pružanje underwriting finansijskih i usluga osiguranja, a sankcije će biti uvedene i energetskom sektoru Irana.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.

WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com