Boing neće državu za vlasnika

Šef kompanije Boing Dejv Kalhaun oštro je odbacio mogućnost da ta kompanija američkoj državi prepusti deo akcija u zamenu za finansijsku pomoć.

“Ukoliko oni budu na tome insistirali, tražićemo druge opcije, a imamo ih mnogo”, rekao je Kalhaun u intervjuu za Fox Business pošto je objavljen dogovor Bele kuće sa predstavnicima obe američke partije o paketu pomoći američke države  američkom stanovništvu i privredi vrednom 2.000 milijardi dolara.

Tržišta su na izjavu šefa Boinga reagovala pozitivno, pa je akcija firme snažno uzdrmane posle dve nesreće njenih aviona 737 Max plus korona-krizom, rasla dva dana zaredom.

Za vreme finansijske krize 2008/2009, banke, osiguravajuće kuće, i proizvodjači automobila prepuštali su udele američkoj državi u zamenu za finansijsko spasavanje.

U paketu američke države predviđen je iznos od 17 milijardi dolara za kompanije od značaja za nacionalnu sigurnost i, mada to nije izričito rečeno, veruje se da je ceo iznos namenjen upravo Boingu.

Ta kompanija je od američke države zatražila pomoć od 60 milijardi dolara.

Pod snažnim pritiskom javnosti, smanjila je plate svojim menadžerima i odustala od programa reotkupa sopstvenih akcija, kako bi zadovoljila uslove za tu pomoć.

Bivša američka ambasadorka u Ujedinjenim nacijama Niki Hejli podnela je ostavku na mesto člana uprave Boinga u znak protesta zbog namere firme da uzme državnu pomoć pošto bi to bilo u suprotnosti, rekla je Hejli, s onim što je njen stav oduvek: da to nije posao države.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.

WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com