Bojović: Postupili smo po zaključku NBS

Objavljivanjem obaveštenja o nemanju namere o preuzimanju akcija Energoprojekt garanta postupili smo po zaključku Narodne banke Srbije, rekao je za Ekonomske Vesti Dobrosav Bojović, suvlasnik Napred razvoja, GP Napred i Energoprojekt holdinga.

“Narodna banka nam nije dala prethodnu saglasnost za davanje ponude za preuzimanje Energoprojekt garanta”, rekao je on objašnjavajući zbunjujuće obaveštenje Napred razvoja o nemanju namere o preuzimanju Energoprojekt garanta, koje je u petak objavljeno na sajtu Beogradske berze.

Napred razvoj je stekao više od 25% akcija Energoprojekt garanta, pa je po Zakonu o preuzimanju obavezan da da ponudu za preuzimanje i svih ostalih akcija. Ta firma je vlasnik 41,169% akcija Energoprojekt holdinga, a Energoprojekt holding je vlasnik 92,94% akcija Energoprojekt garantu.

Zbog neobjavljivanja ponude o preuzimanju Energoprojekt holdingu je oduzeto pravo glasa na 146.155 akcija u Energoprojekt garantu.

Medjutim, pošto se u slučaju Energoprojekt garanta radi o osiguravajućem društvu trebalo je da Napred razvoj dobije saglasnost Narodne banke, koju nije dobio, nego je NBS avgusta prošle godine naložila toj firmi da ili proda svoj udeo u Energoprojekt garantu ili da Energoprojekt holding proda Garant. Energoprojekt holding, u kome je Napred razvoj s firmama s kojima zajedno deluje većinski vlasnik, odlučio je da Energoprojekt garant proda.

Republika Srbija je vlasnik 33,58% akcija u Energoprojekt holdingu i Vlada Srbije je ocenila da bi ove odluke mogle da budu na štetu države.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.

WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com