Bolivija prekinula diplomatske odnose sa Izraelom

Ministarstvo inostranih poslova Bolivije danas je na konferenciji za štampu saopštilo da je ta zemlja odlučila da prekine diplomatske odnose da Izraelom zbog „zločina protiv čovečnosti“ počinjenih u sektoru Gaza, preneo je The Jerusalem Post.

Neposredni povod za ovu odluku je izraelski napad na najveći izbeglički kamp u Dzabaliji,sektor Gaza.

Izraelske snage odbrane su danas saopštile da su tom prilikom ubile vodećeg komandanta Hamasa, a Ministarstvo zdravlja Gaze da je tom prilikom poginulo više od 100 ljudi.

Bolivija je diplomatske odnose sa Izraelom ponovo uspostavila 2020.godine, dok je na njenom čelu još bila predsednica Džanin Anez, pošto ih je prekinula 2009.godine takodje zbog izraelskog delovanja u Gazi.

Od predsedničkih izbora 2020.godine na čelu Bolivije je predsednik Luis Arse(60), kandidat Pokreta za socijalizam, koji je utemeljio bivši bolivijski predsednik Evo Morales. Arse, bankar i ekonomista, skoro deset godina je bio najpre ministar finansija, zatim ministar ekonomije i javnih finansija za vreme Moralesa i smatra se kreatorom tadašnje bolivijske ekonomske transformacije, uključujući i nacionalizaciju bolivijske naftne industrije.

Izraelska vojska nalazi se u trećoj fazi vojnih operacija u sektoru Gaza, kojima je proklamovani cilj uništenje organizacije Hamas, koju Izrael i saveznici na čelu sa SAD nazivaju terorističkom, deo zapadnih medija militantnom, a turski predsednik Erdogan oslobodilačkom.

Hamas je 7.oktobra raketirao i zauzeo delove teritorije Izraela pri čemu je poginulo oko 1400 ljudi, a veći broj civila su uzeti kao taoci.

Tokom izraelske odmazde za napad Hamasa, koji je doživeo masovnu osudu, poginulo je više od 8500 ljudi, prema podacima Ministarstva zdravlja Gaze.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.

WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com