Bolje orgijanje za slobodu, nego orgijanje merama za njeno ukidanje

Teško je jutros naći nemački medij koji je osvanuo bez komentara koji svedoči o razočaranosti jučerašnjom izjavom kancelarke Angele Merkel o „orgijanju diskusijama o otvaranju“ (Offnungsdiskussionsorgien).

Najpre zato što je kancelarka dosad bila poznata i cenjena i zbog toga što je, nezavisno od težine situacije i provokacije, uvek nalazila umerene reči da postigne potrebni uticaj na dogadjaje.

A onda zato što su Nemci očekivano disciplinovano sproveli mere ograničavanja njihovih sloboda i prava zarad suzbijanja koronavirusa, kakve nisu još vidjenje u Saveznoj Republici.

Posmatrač sa strane mora da primeti da više novinari nemačkog javnog servisa, nego nemački političari, zagovaraju korekciju tih mera u pravcu koji znači još dublje kršenje elementarnih ljudskih prava delova stanovništva, da bi ostatak mogao navodno da živi normalno. Što posebno kad je reč o Nemačkoj mora da plaši i zbog uloge koju ona danas u Evropi ima i zbog teškog nasleđa kojim je zadužila svet.

Zato su forsirane diskusije o povratku ljudskoj slobodi i Ustavom garantovanim pravima, u koje spada i pravo na slobodno kretanje, uvek dobro došle. Da se ne zaboravi da je, novim rečnikom kancelarke rečeno, orgijanje za slobodu jedina brana orgijanju merama za njeno ukidanje.

Kancelarka Merkel završava političku karijeru. Pitanje njenog naslednika, moglo bi da bude rešeno baš na ovoj temi. Utoliko pre što se najogorčenija diskusija o njoj ne vodi izmedju nemačke opozicije i nemačke vlasti, nego baš unutar CDU/CSU.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.

WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com