Bor : Stvoreni uslovi za Topionicu bakra po ekološkim standardima

U Boru je u sredu u rekonstruisanoj topionici kompanije Srbija Zidjin Koper potpaljena fleš peć što je preduslov za puštanje u rad Topionice bakra u kojoj će se bakarni koncentrat topiti po ekološkim standardima, tvrdi se na sajtu Vlade Srbije.

„Rekonstruisana topionica će umesto mazuta, uglja i drugih visokozagadjujućih goriva koristiti čist prirodni gas, pa i koncenteacija praškastih materija neće prelaziti 5 miligrama po normalnom kubnom metru, što je u skladu sa ekološkim standardima Evropske unije „, rekao je generalni direktor Srbija Zidjin Koper Djen Siming.

On je takodje rekao da će i otpadne industrijske vode biti prečišćene i ponovo korišćene u proizvodnji, a ukupna emisija ugljenika biće smanjena na 0,62 tone ugljen-dioksida po toni proizvedenog katodnog bakra.

Generalni direktor kompanije Srbija Zidjin Koper Djen Siming je rekao da je ta kompanija u 2021.godini samo u izgradnju sistema za prečišćavanje dimnih gasova investirala 30 miliona dolara.

Postrojenje za odsumporavanje se, rekao je on, odmah pokazalo kao izuzetno efikasno, pa je već te godine emisija sumpor dioksida smanjena za preko 90 odsto.

Projekat tehničke rekonstrukcije, proširenja i izgradnje Topionice i rafinacije trajao je dve i po godine i u njega je, rekao je Siming, uloženo 320 miliona američkih dolara, od čega u sisteme za zaštitu životne sredine 100 miliona dolara.

„Osim nadogradnje fleš -peći na originalni sistem, ostala postrojenja su novoizgradjena. Reč je o novoj metalurškoj tehnologiji i opremi koja je vodeća u ovoj industriji. Kada topionica počne da radi, proizvodićemo 180 000 do 200 000 tona katodnog bakra, oko tri tone zlata i 700 000 tona sumporne kiseline. Vrednost godišnje proizvodnje biće veća od 2 milijarde dolara, a Bor će postati niskougljenična i održiva baza obojenih metala u Srbiji, a i u Evropi“, rekao je Djen Siming.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.

WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com