Boris Džonson i Marija Zaharova čitaju Tukidida naglas

Tačan datum se navodno drži u tajnosti, ali ministra inostranih poslova Velike Britanije Borisa Džonsona verovatno u četvrtak očekuju u Moskvi. Valjda da pripremi opuštenu atmosferu za tu državničku posetu, Džonson se prihvatio Tukididovog Peloponeskog rata i, kakva slučajnost, u drevnim Atini i Sparti prepoznao današnji Zapad i Rusiju.

Odmah je obnarodovao svoje otkriće: SAD i Zapad nalikuju atinskoj demokratiji, otvorenosti, kulturi i civilizaciji, dočim je Rusija pljunuta Sparta – zatvorena i ratnička.

Džonson, medjutim, ne pada duhom – njega održava vera u pobedu demokratije i otvorenosti nad Rusijom.

Ni sa druge strane mu nisu ostali dužni: kad smo već kod Peloponeskog rata (431-404. godine pre naše ere), načitani su i ruski novinari, taj je rat dobila Sparta i ostvarila hegemoniju u regionu!!!

Po službenoj dužnosti se na Fejsbuku oglasila i zvanična predstavnica Ministarstva inostranih poslova Marija Zaharova. Ona takodje zna istoriju i u jednome je Džonsonu dala za pravo: sukobi Atine i Sparte oslabili su klasičnu Grčku što su iskoristili Makedonci i Persijanci, kao što sukobi koje izaziva Zapad slabe zapadnu civilizaciju što koristi na primer Islamska država.

Zaharova se oštro usprotivila poredjenju Rusije sa Spartom. Rusija nikada nije bila ratnička zemlja nego su to baš naprotiv bile zapadne države. Zatim, Sparta je bila država utemeljena na oligarhijskim strukturama po čemu je nalik britanskoj imperiji.

”Ništa oligarhskije od Velike Britanije ne da se zamisliti“, rekla je Zaharova. Zato, dodala je ona, oligarhijski kapital i teži Velikoj Britaniji.

Zaharova ne bi bila Zaharova kad ne bi išla do kraja: kako je Džonson kreativan, nju ne bi iznenadilo da mu se od njegove Velike Britanije jednog dana učini ostrvo – Lezbos.

Dakle, kad god da Boris Džonson stigne u Moskvu, teren je pripremljen – razgovori mogu da počnu.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.

WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com