Brazil označio Francusku kao najveću vojnu pretnju do 2040.

U jednoj tajnoj analizi, brazilska vojna elita je označila jedino Francusku kao vojnu pretnju Brazilu u narednih 20 godina.

Teksta pod naslovom „Scenariji odbrane 2040“ domogao se list Folha de Sao Paulo, prenosi France24.

U tekstu na četrdesetak strana ispituju se razni scenariji stvarnih i hipotetičkih pretnji Brazilu do 2020. godine, tvrdi taj brazilski list.

U četiri scenarija, samo je jedna zemlja navedena kao pretnja – Francuska.

Pariz bi, piše u izveštaju iza koga stoji 500 pripadnika brazilske vojne elite, mogao „2035. godine da formalizuje zahtev za intervenciju UN“ na teritoriji indijanskog plemena Yanomami na granici s Venezuelom i uz „veliku mobilizaciju francuskih snaga u Gvajani“.

Francuskoj Gvajani pripada deo amazonske šume i preko nje Francuska sa Brazilom deli granicu dugu 730 kilometara.

Kako prenosi France 24, francuska ambasada je ismejala ovaj scenario kao „maštu bez granica“.

“Francuska već decenijama održava, dnevne, široke i prijateljske odnose sa brazilskom armijom”, saopštila je na portugalskom francuska ambasada u Brazilu i povukla da je Brazil“ glavni strateški partner „Francuske u Latinskoj Americi.

Medjutim, izmedju Francuske i Brazila odnosi su zategnuti od avgusta prošle godine.

Tada je, povodom požara u Amazoniji, francuski predsednik Emanuel Makron na samitu G7 pozvao da se“ ujedine sve snage“ za odbranu Amazonije.

Brazilski predsefnik Bolsonaro mu je odgovorio optužujući ga za „kolonijalni mentalitet“ i nameru da nasrne na suverenitet Brazila.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.

WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com