Britanski parlament odbacio sporazum o BREXIT-u

Sa 432 glasa protiv i 202 za britanski parlament je odbacio sporazum o Brexit-u, koji je britanska premijerka Tereza Mej postigla sa 27 članica Evropske unije.

Glavna primedba parlamentaraca je da sporazum o uredjenom izlasku Britanije iz EU predvidja samo „privremenu garanciju za otvorenu granicu sa Irskom“.

Lider britanske opozicije, laburista Džeremi Korbin podneo je zahtev za glasanje o poverenju britanskoj premijerki Terezi Mej.

Očekuje se da se parlament o njegovom predlogu izjasni već danas. Ocenjuje se da Korbinov predlog nema izglede na uspeh, odnosno da prevremenih parlamentarnih izbora u Velikoj Britaniji neće biti, mada je veličina poraza premijerke Mej preko svakih očekivanja i nezapamćena u britanskoj istoriji.

Mejeva bi plan B za izlazak Britanije iz EU trebalo da predloži u ponedeljak.

Mada je poraz Mejeve u parlamentu bio očekivan, njegove su razmere iznenadile Brisel. Predsednik Evropskog saveta Donald Tusk je na svom Tviter nalogu napisao: „Ukoliko je sporazum nemoguć, a niko ne želi (Brexit) bez sporazuma, ko će najzad imati hrabrosti da kaže šta je jedino rešenje“.

A šef Evropske komisije Žan Klod Junker je saopštio: „Tražim od Ujedinjenog kraljevstva da što pre razjasni svoje namere“.

Evropski mediji vide signale iz Brisela za produženje roka za izlazak Britanije iz EU, ali ne za više od tri meseca. I to samo u dva slučaja: da Britanija ide na prevremene izbore ili da ide na novi referendum o Brexit-u.

Izgledi za novi referendum neprekidno su rasli tokom proteklih godinu dana, a prema ocenama bukmejkera. Kako je u decembru saopštio Betfair, izgledi da će Britanija izaći iz EU, kako je planirano, 29. marta 2019. pali su sa 70 odsto u oktobru 2018. na 43 odsto u decembru 2018. A izgledi za novi referendum iznosili su 15 odsto 29. marta 2018, popeli su se na 23 odsto u novembru i na 39 odsto u decembru. Sinoć su ti izgledi dobili novi impuls. Ali, novi referendum bi, veruje se, za posledicu imao podelu britanskog društva ravnu katastrofi.

Još važniji reper, britanska funta ostala je mirna i tokom jučerašnjeg dana pre parlamentarnog glasanja (mali pad od 0,4% na 1,1176 evra za funtu), a posle glasanja se čak malo i povratila (1,1255 evro za funtu). Prema tome sudeći, neće biti ni skorog ni neuredjenog Brexit-a. Uostalom, Evropski sud je presudio da Velika Britanija ima pravo jednostrano da odloži Brexit.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.

WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com