Brodogradilišta: Da smo u pekare toliko uložili više bi radnih mesta napravile

Za poslednjih 15 godina hrvatska država je u brodogradilište Uljanik uložila 30 milijardi kuna, dakle 4 milijarde evra, za te bi pare pekare napravile više radnih mesta, kaže za Ekonomske Vesti dr Damir Novotni, poznati hrvatski ekonomski analitičar.

„Niko više ne želi da ubacuje novce u tu bačvu bez dna. Nema u Evropi nikog ko bi preuzeo tako veliki gubitak, a država ne može ili ne sme“, odgovara Novotni na pitanje zašto Hrvatska ne uspeva da nadje partnera Uljaniku, kako je Srbija našla partnera Rudarsko-topioničarskom basenu Bor.

„Bor je primarna proizvodnja, tamo imamo neku rudaču i nije problem naći partnera. A u Evropi ima samo nekoliko brodogradilišta, uglavnom neprofitabilnih. Brodovi se sada proizvode u Kini, Indiji, Južnoj Koreji. Evropska brodogradilišta, kao što je Uljanik, mogu da grade jahte i kruzere, ali Uljanik za to nije sposoban“, kaže Novotni.

“U Evropi imamo još 3-4 velika brodogradilišta, a jedno od tih se nalazi u blizini, u Trstu. Oni rade uspešno zahvaljujući tome što grade luksuzne brodove i grade za NATO velike vojne brodove”, kaže Novotni.

On tvrdi da je problem brodogradilišta u Evropi što Evropa nema gvozdja odnosno čelika.

„Brodovi vam se sad sastoje od 20% čelika i 80% razne opreme: za navigaciju, elektronske opreme. Brodogradilišta u Evropi su se preorijentisala na proizvodnju opreme, a brodovi se prave drugde, u Kini na primer”, kaže Novotni.

Brodogradilište Uljanik, kaže on, ima gubitak po brodu od 10-15% a ponegde i 20% jer čelik mora da uvozi iz Kine i Turske, sa kojom sad ima problem.

„Radna snaga je skupa i nema je. Radnici iz Istre su otišli u Trst jer tamo zaradjuju više. Nekim brodogradilištima su kvalifikovani radnici veliki problem“, kaže Novotni.

Dakle, nema čelika, nema radne snage, pa Novotni smatra da problem hrvatskih brodogradilišta treba da reši tržište.

Na primedbu Ekonomskih Vesti da je opšta ocena da je hrvatska ekonomija previše zavisna od turizma i pitanje „zašto tržište nije regulisalo tu neravnotežu?“, Novotni odgovara: “Hrvatska je previše zavisna od turizma zahvaljujući državnim intervencijama. Državni budžet na raspolaganju ima 20 milijardi evra i uglavnom ih je država usmeravala u turizam, kadar i sam privući investicije, a premalo u preradjivačku industriju“.

“Nije u pravu onaj ko zagovara državne intervencije u brodogradilišta”, zaključuje on.

One thought on “Brodogradilišta: Da smo u pekare toliko uložili više bi radnih mesta napravile

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.

WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com