CDU: Samoubilačke odluke nije bilo

Da je Predsedništvo Hrišćansko demokratske unije (CDU), pod pritiskom mnogih istraživanja javnog mnjenja, jutros odlučilo drugačije, to bi bio nezapamćen udarac za njihovog šefa Armina Lašeta i gotovo samoubilačko priznanje za samu stranku, i inače s rejtingom u slobodnom padu.

Dakle, CDU je odlučila da će kandidat CDU/CSU za nemačkog kancelara i naslednika Angela Merkel biti Armin Lašet, iako sva istraživanja javnog mnjenja pokazuju da bi uvek više od 54 odsto Nemaca na tom mestu najradije videlo šefa bavarske Hrišćansko-socijalne unije (CSU) Markusa Zodera.

Markus Zoder je opet na dobitku: pre odluke CDU, on nije pretio ucenama niti protivnika gadjao anketama, najavio je spremnost da dužnost prihvati, ako mu podršku da sestrinska CDU. Sad će, ne samo bez velike štete nego i sa bodovima čoveka koji postupa u skladu s opštim interesom, bez problema da ostane na svom mestu premijera Bavarske.

CDU je, preneo je ARD izjavu nemačkog ministra privrede Petera Altmajera, odlučio u skladu s raspoloženjem svog članstva.

Markus Zoder jeste drugačija politička pojava od Franca Jozefa Štrausa i Edmunda Štojbera, ali CDU je mogla neke zaključke da izvuče i iz prošlosti. Dva puta je kandidatura za kancelara ustupljena kandidatima sestrinske partije oba puta – promašaj. Koalicija CDU/CSU imala je svojevremeno ozbiljnih teškoća da za tu kadrovsku kombinaciju posle izbora zadobije  partnera. A takav partner će joj, nema nikakve sumnje, trebati i posle izbora 26. septembra. U najboljem slučaju.

S druge strane, obećavajući utisak pre 16 godina nije ostavljala ni Angela Merkel, koju je na čelo partije i Nemačke praktično oktroisao njen pokrovitelj Helmut Kol. Sa kakvom se odlučnosti od njega osamostalila i u najvećem delu mandata vodila Nemačku, već je istorija. I prošlost za kojom će se, i pre nego što se misli, možda i žaliti. I možda s pravom.

Armin Lašet (60) je trenutno na funkciji premijera najmnogoljudnije nemačke pokrajine Severne Rajne Vestfalije, a Markus Zoder (54) na čelu teritorijalno najveće nemačke pokrajine Bavarske.

Prema visini bruto domaćeg proizvoda po stanovniku, Bavarska je sa 48.323 evra (2019) na trećem, a Severna Rajna Vestfalija sa 39.678 evra na sedmom mestu medju 16 nemačkih pokrajina. Na čelu su gradovi-pokrajine Hamburg i Bremen.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.

WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com