Čekajući elektromobil : Radnicima FAS predložen dvogodišnji rad u inostranstvu

Posle spektakularnih vesti o proizvodnji električnog automobila u Kragujevcu, spektakularna ponuda radnicima Fiat Chrysler Automotive :dvogodišnji rad u fabrikama firme Stellantis u Nemačkoj, Poljskoj, Italiji i Slovačkoj ili otpremnina i otkaz. Budući da proizvodnja automobila fijat 500 l prestaje.

Kompanija će odabrati koji radnici mogu u inostranstvo, a koji dobijaju otpremninu.

Zbog toga su danas protestovali radnici Fijat automobili Srbija, kao i sindikalne organizacije.

Samostalni sindikat metalca Srbije osudio je „nejasnu i ucenjivačku ponudu kompanije Stellantis  za otpuštanja i upućivanja radnika na rad u inostranstvo i ‘zamrzavanje’ rada fabrike na dve godine“.

U saopštenju SSMS se navodi :

„Ponuda za ekonomsku podršku zaposlenima je više nego sramna i, kao takva, pokušaj je kompanije da zaobiđe sve zakonske propise Republike Srbije.

Uslovi za rad u inostranstvu moraju da budu u skladu sa zakonima Srbije, koji jasno preciziraju obaveze poslodavca, kao i zaštitu zaposlenih.

Apsurdnost pretnji zaposlenima, koji ne prihvate rad u inostranstvu da će biti proglašeni viškom je zgražavajuća nakon potpisivanja novog ugovora države i kompanije Stellantis, kroz davanje 48 miliona evra za proizvodnju u trećem kvartalu 2024.godine“, navodi se u saopštenju Samostalnog sindikata metalaca Srbije.

Taj Sindikat „insistira da svi predstavnici lokalne vlasti, ministar i Vlada Srbije stanu u zaštitu srpskih radnika s obzirom na to da je država vlasnik 33 % kompanije u Kragujevcu“.

 

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.

WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com