Centar dešavanja Tomsk: Putinisti pobedili navaljniste

Predstavnik „Jedinstvene Rusije“ Čingis Akataev izabran je za spikera gradskog parlamenta u sibirskom gradu Tomsk, u kome je započela storija sa ruskim blogerom i opozicionarem Aleksejem Navaljnim, izvestio je list Komersant.

On je osvojio 20 od mogućih 37 glasova, a saradnica Alekseja Navaljnog Ksenija Fadejeva 15, iako je njena politička opcija u parlamentu Tomska osvojila samo 2 poslanička mesta, što je u medijima na Zapadu ocenjeno kao veliki uspeh.

Kandidata za spikera lokalnog parlamenta imala je Liberalno-demokratska partija Rusije (LDPR) i „Pravedna Rusija“.

Svoju strategiju „glasaj pametno“ odnosno za bilo koga ko bi realno mogao da pobedi kandidata vladajuće stranke, pristalice Navaljnog su usredsredile na gradove Tomsk i Novosibirsk.

U parlamentima oba grada je „Jedinstvena Rusija“ ostala najjača stranka, ali je izgubila apsolutnu većinu: u Tomsku je osvojila 11 od 37 mesta, a u Novosibirsku 23 od 50 mesta. U Novosibirsku su se „Jedinstvenoj Rusiji“ pridružila tri nezavisna kandidata i tako je većina obnovljena.

Pored „Jedinstvene Rusije“ u gradskom parlamentu Tomska osam mesta osvojila je Komunistička partija Rusije, četiri partija „Jabloko“, tri „Pravedna Rusija“, po dva mesta LDPR Vladimira Žirinovskog i partija „Novi ljudi“ i jedno mesto Partija rasta.

Od šest nezavisnih kandidata, dva su u parlamentu Tomska osnovala frakciju „Štab Alekseja Navaljnog“, podseća Komersant.

Predstavnici Komunističke partije, koja je profitirala od strategije „glasaj pametno“, objavili su da nisu glasali za kandidata „Jedinstvene Rusije“ za spikera lokalnog parlamenta. Iako su druga po veličini snaga u lokalnom parlamentu, komunisti svog kandidata za spikera nisu istakli.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.

WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com