Crna Gora brani Montenegro erlajns sa 155 miliona evra

U skupštini Crne Gore traje oštra rasprava izmedju bivših koalicionih partnera – poslanika Demokratske partije socijalista i Socijaldemokratske partije – oko potrebe da država spasava crnogorsku avio-kompaniju Montenegro erlajns.

Ni ljudi s ekonomskim obrazovanjem ne mogu da razumeju, ako nisu radili u avio-saobraćaju, da će Crna Gora imati štetu od 236 miliona evra, ukoliko se njena skupština ne saglasi s državnom pomoći Montenegro erlajnsu od 155 miliona evra, objašnjavali su poslanici DPS-a.

Na dnevnom redu je zakon kojim se predvidja ulaganje države od 155 miliona evra kako bi se konsolidovao Montenegro erlajns umesto da ide u stečaj.

Ministar saobraćaja Osman Nurković je, onima koji ništa ne razumeju, rekao da se tu ne radi o davanju nekih novih para, nego uglavnom o parama koje su već date.

Naime 155 miliona evra biće rasporedjeno ovako: 25 miliona evra na ime dugova za poreze i doprinose, za već izvršena plaćanja iz budžeta 9 miliona evra, dug aerodromima Crne Gore 32 miliona evra, privrednom društvu SMATSA (kontrola letenja) 65 miliona evra, Hipotekarnoj banci 6,8 miliona i dobavljačima 6 miliona. Ukupno 85,3 miliona evra.

I što je investicija u novo: 8,8 miliona evra za restauraciju motora, 11 miliona evra za poslove do nabavke aviona i 50 miliona za nabavku aviona.

Socijaldemokratska partija se protivi davanju crnogorskih aerodroma, kao krave muzare, u koncesiju.

„Aerodromi Crne Gore da ostanu dje su”, rekao je Ranko Krivokapić.

A spasavanje Montenegro erlajnsa je možda državni interes, kako tvrde poslanici DPS-a, ali je neodrživo, rekao je Krivokapić.

Dok su poslanici DPS-a navodili primer nekih evropskih država, koje su ogromnim ulaganjima pripremile svoje nacionalne kompanije za privatizaciju, SDP je naveo primer Srbije.

Nikola Rakočević (DPS) je rekao da je Francuska u Er Frans uložila 4,3 milijarde dolara.

A naveden je i ubedljiv primer Alitalije. Navodno je italijanska država 2018. godine u tu kompaniju uložila 400 miliona evra, a 2019. godine još 900 miliona evra i zarekla se da je to poslednje jer „preveliki je to brend i prestiž za jednu državu“.

Ranko Krivokapić (SDP) je rekao da je Srbija u Etihad uložila pola milijarde evra, a ovi su joj doneli 100 miliona evra!

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.

WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com