Crna Gora i dalje bez vlade, ali biće narednih dana

U senci smrti mitropolita crnogorsko-primorskog Amfilohija (Radovića), čiji je uticaj na političke događaje bio nesporan, održan je danas sastanak predstavnika tri vladajuće koalicije povodom „konačnog formiranja vlade“ Crne Gore.

Crna Gora nije dobila vladu, ali je posle sastanka saopšteno da je raniji dogovor o formiranju ekspertske vlade potvrđen potpisima učesnika sastanka među kojima su i funkcioneri Demokratskog fronta Andrija Mandić, Nebojša Medojević i Milan Knežević čije učešće u vladi je predmet spora.

„Na današnjem sastanku lidera pobjedničkih koalicija potvrdjen je naš raniji dogovor o izboru ekspertske vlade koju će podržati tri koalicije koje su pobijedile na parlamentarnim izborima. Narednih dana upoznaću stranke sa mojim prijedlogom kandidata za ministre u ekspertskoj vladi“, napisao je na svom Twitter nalogu mandatar za sastav nove crnogorske vlade Zdravko Krivokapić, a prenose Vijesti.

Lider Gramanskog pokreta URA Dritan Abazović rekao je da je sastanak bio dobar, preko svih očekivanja i da je najvažnije da su se vratili osnovnim principima.

Do sastanka i dogovora je došlo pošto su dan ranije Krivokapić i Andrija Mandić preko štampe razmenili, činilo se, nepomirljive ocene jedan o drugom.

Krivokapić je dao intervju beogradskom Nedeljniku u kome je ocenio da bi buduća vlada Crne Gore imala „niži nivo reputacije ako bi u njoj bili politički lideri – Andrija Mandić, Milan Knežević i Nebojša Medojević“.

„To bi bila vlada koja ne bi bila svesrdno prihvaćena od relevantnih međunarodnih institucija. A zašto je priča o liderima toliko bitna? Svi u Crnoj Gori znaju da me Andrija Mandić sigurno nije postavio za nosioca liste. Ja nemam nikakvu obavezu ni prema jednom političkom lideru, niti prema bilo kome“, rekao je Krivokapić za Nedeljnik.

On, koji je na čelu koalicije „Za budućnost Crne Gore“, čiju okosnicu čini Demokratski front, rekao je da lidere Demokratskog fronta pre izbora nije ni poznavao.

„Nisam poznavao njih lično. Poznavao sam ih kao svaki drugi građanin Crne Gore na osnovu izjava u sredstvima informisanja jer, pošteno govoreći, nisam imao kad da pratim skupštinske rasprave. U Crnoj Gori postoji poslovica koja kaže – ako želiš nekog dobro da upoznaš, moraš sa njim da pojedeš džak soli. Ja sa njima nisam ni ručak imao, a kamoli mogućnost da pojedem džak soli“, rekao je Krivokapić za Nedeljnik.

Krivokapiću je odgovorio Andrija Mandić, lider Nove srpske demokratije i Demokratskog fronta.

„Da li je ovakav neprijateljski nastup u Nedeljniku moralan i ljudski, neka ocijene ljudi iz Crkve koji su nam ga preporučili, ali znam da politički to, svakako, neće proći“, rekao je Mandić, a prenose Vijesti.

„Krivokapić je došao kao predlog ovdašnje više crkvene jerarhije za prvog na listi naše koalicije. To je bio i uslov da oni podrže našu listu na izborima. Ako želite našu podršku, rekli su mi tada i vladika Jaonikije i pop Perović, ovog melemnog vjerujućeg čovjeka treba da prihvatite na prvo mjesto vaše koalicione liste. Iako su postojale glasine da je osnivač Monitora, kao i član udruženja profesora pod dirigentskom palicom Miodraga – Miška Perovića koje se zalagalo za razbijanje državne zajednice sa Srbijom, mi u to nismo povjerovali, pa sam prihvatio njihovu sugestiju i sa prvog mjesta, koje po pravilu pripada predsjedniku najjače stranke koalicije, otišao na poslednje. To sam uradio jer sam, za razliku od mnogih, bio siguran u pobjedu. Tom mojom odlukom nisu bili zadovoljni mnogi u NSD-u, a posebno naši koalicioni partneri u DF-u“, rekao je Mandić.

U Crnoj Gori su parlamentarni izbori održani 30. avgusta. Danas je najavljeno da će sastav i program vlade biti poznati do 8. novembra.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.

WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com