Crna Gora postaje prva članica NATO-a koju je NATO bombardovao

Skupština Crne Gore je glasovima 46 prisutnih poslanika usvojila Predlog zakona o potvrdjivanju Sjevernoatlantskog ugovora.

Pored vladajuće koalicije, Demokratske partije socijalista, Bošnjačke stranke, Socijaldemokrata, Liberalne partije i predstavnika albanske i hrvatske manjine, za protokol o priključenju NATO-u su glasali i poslanici opozicione Socijaldemokratske partije. Ostatak opozicije, sa Demokratskim frontom na čelu, bojkotuje rad parlamenta i oštro se protivi priključenju NATO-u.

„Članstvom u NATO-u Crna Gora za svakog građanina obezbjeđuje veliku i jednaku šansu da svoj život učini sigurnijim i kvalitetnijim“, rekao je u parlamentu premijer Duško Marković, koji je dodao i da ulaskom u NATO Crna Gora pravi korak dalje i ka članstvu u Evropskoj uniji, ali podiže investicioni potencijal.

Ovo je bio jedan od poslednjih koraka na putu Crne Gore ka Alijansi, čime Crna Gora postaje prva članica NATO-a koju je prethodno NATO bombardovao.

Crna Gora će zvanično članica NATO-a postati u maju, nakon što još jedna od ukupno 28 država članica NATO-a ratifikuju crnogorsko priključenje. U pitanju je Španija.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.

WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com