Croatia Airlines dobila pomoć države od 88,5 miliona kuna

Vlada Hrvatske donela je odluku da nacionalnoj avio-kompaniji Croatia Airlines dodeli 88,5 miliona kuna iz budžeta za otklanjanje posledica epidemije koronavirusa.

Sa ovom pomoći se saglasila Evropska komisija.

Kao što se saglasila sa 9 milijardi evra pomoći nemačke, švajcarske, austrijske i belgijske države najvećoj evropskoj avio-kompaniji Lufthansa. I kako izgleda, to neće biti dovoljno.

Evropska unija se saglasila i sa pomoći francuske i holanske države aviokompaniji Air France – KLM. Ta pomoć u visini od 10,4 milijardi evra data je uz uslov da Air France broj zaposlenih  smanji za 16%, a KLM za 20%. Holandski  ministar saobraćaja je izjavio da nije sigurno da će kompanija preživeti aktuelnu krizu ukoliko još oštrije ne sreže svoje troškove.

U septembru 2020. godine Agencija za zaštitu konkurencije Crne Gore naložila je Vladi Crne Gore da obustavi isplatu 155 miliona evra nacionalnoj avio-kompaniji Montenegro Airlines, jer je utvrdila da se radi o državnoj pomoći koja nije u skladu sa standardima Evropske unije i Sporazumom o pridruživanja koji je Crna Gora potpisala sa EU!!!

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.

WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com