Da li je Putin slučajno pripretio intervencijom ruske milicije u Belorusiji

Niko i ne sumnja da ruski predsednik Vladimir Putin nije danas slučajno objavio postojanje rezerve ruske policije spremne da pomogne ukoliko u Belorusiji dogadjaji izmaknu kontroli i, recimo, ekstremistički elementi počnu da zauzimaju institucije.

Ta pomoć, u okviru ODBK, zasad nije potrebna, rekao je Putin u intervjuu za državnu televiziju Rusija 1.

Na ovu izjavu je reagovao Koordinacioni savet opozicije Belorusije: “Koordinacioni savet smatra nedopustivim formiranje na teritoriji Ruske Federacije ili bilo koje druge države naoružanih gripa za njihovo korišćenje na teritoriji Belorusije: to protivreči medjunarodnom pravu i konsolidovanoj poziciji beloruskog društva”.

Kako prenosi Komersant, članovi prezidijuma Koordinacionog saveta smatraju da je korišćenje mehanizama ODBK moguće samo u slučaju oružanog napada na Belorusiju, a mitinzi koji su u Belorusiji u toku imaju „isključivo miran karakter“.

Na izjavu Putina reagovao je i premijer Poljske, koju Rusija optužuje da koordinira proteste u Belorusiji, izmedju ostalog i preko medija NEFTA.

“Vlada Poljske poziva Rusiju da odustane od planova o vojnoj intervenciji u Belorusiji pod lažnim izgovorom ‘uspostavljanja kontrole’”, napisao je Mateus Mazovjeckij na Tviteru.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.

WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com