Da li nam je važno: Tržište automobila u Rusiji se oporavlja

Planovi o izvozu automobila iz Kragujevca su utihli. Ali je to još negde u igri, vesti sa ruskog tržišta automobila su, generalno gledano, povoljne.

U avgustu ove u odnosu na avgust prošle godine u Rusiji je prodato za 16,7 odsto više novih automobila, prenose ruski mediji izveštaj Asocijacije evropskog biznisa. Ukupna prodaja za prvih osam meseci nešto je ispod miliona (980.921), i iako su pokazatelji još skromni prema istorijskim poredjenjima, „rusko tržište automobila demonstrira stabilan rast tražnje posle pada prodaja iz prošlih godina“, zaključuju u toj Asocijaciji.

„Činjenica je da se obnova odvija sigurnim korakom već tokom 6 meseci zaredom – a to je sad najvažnije. Ukupno uzevši raspoloženje na tržištu je nesumnjivo poboljšano, a takva su i očekivanja za ostatak godine. AEB će obnoviti svoju procenu za 2017. godinu kada budu dostupni podaci za septembar“, rekao je predsednik Komiteta proizvodjača automobila u AEB, a prenosi gazeta.ru

Prodaja automobila uglavnom je porasla u masovnom segmentu, ali se za jesen očekuje uobičajeni pad rublje. Tada će imućni gradjani izvući svoju uštedjevinu i pojačati kupovinu premijum-automobila.

Analitičari tržišta, koje je konsultovala gazeta.ru, napominju da ovogodišnji rast prodaja pre svega ima da se zahvali državnoj podršci domaćim proizvodjačima automobila – planirano je da ta podrška u 2017. godini iznosi 62,3 milijarde rubalja. Zatim, zadržane su kreditne olakšice za kupovinu automobila, povećana je maksimalna cena automobila koji može ući u program kreditiranja s državnom podrškom na 1,45 milion rubalja…

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.

WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com