Da li niste: Ministar poručio da Francuska nije “američki vazal”

U Rusiji se s posebnim interesovanjem prati odnos najmoćnijih evropskih država i SAD. Novi ispit tih odnosa usledio je u vidu odluke američkog predsednika Donalda Trampa da ponovo uvede sankcije Iranu, čemu se protive Francuska i Nemačka.

Bruno le Mer, francuski ministar trgovine, u vezi sa tom temom je ispalio težak projektil na drugu stranu Atlantskog okeana: “Da li želimo da budemo vazali koji slede odluke SAD dok se drže za rub njihovih pantalona?”, poetično je upitao francuski ministar u intervjuu za Europe 1.

Le Mer se tu nije zaustavio, ushićeno podvlače ruski mediji. Evropu je, emotivno naravno, poručio da je vreme da “otvori oči” i da sledi sopstvene ekonomske interese, a u sve u vezi sa poslovanjem sa Iranom.

“Da li želimo da SAD budu ekonomski policajac na ovoj planeti?”, upitao je Bruno le Mer.

Ipak, francuski ministar je priznao da je pozvao svog američkog kolegu Stiva Mnučina i pitao ga za izuzeće francuskih kompanija kada je u pitanju poslovanje sa iranskim kompanijama ili na teritoriji Irana, ili, daj šta daš, duži rok za prekid sada spornih poslova. Jer vazal, ipak, mora da pita.

One thought on “Da li niste: Ministar poručio da Francuska nije “američki vazal”

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.

WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com