Da li se u Srbiji održava Svetska izložba ili Specijalizovana medjunarodna izložba?

Prema zvaničnoj klasifikaciji i sajtu Medjunarodnog biroa za izložbe u Srbiji će 2027.godine biti održana specijalizovana medjunarodna izložba (zvanično Medjunarodno priznata izložba), koja se,po pravilu održava izmedju dve svetske izložbe (zvanično Medjunarodno registrovana izložba),od kojih je, po pravilu, manja i jeftinija.

I svetske i specijalizovane izložbe održavaju se,po pravilu, svakih pet godina.

Svetske izložbe,po pravilu ,traju do 6 meseci,a površina na kojoj se održavaju je neograničena.Tako je poslednja Svetska izložba održana u Dubaiju 2021.godine smeštena na prostoru od 438 hektara,dok će svetska izložba u Osaki 2025.godine zauzimati prostor od 155 hektara.

Prethodna specijalizovana medjunarodna izložba održana je u Astani 2017.godine,dok je Argentina ,zbog Covid -19 i svoje finansijske situacije, otkazala specijalizovanu izložbu,koja je trebalo da se održi 2023.godine.

Specijalizovana medjunarodna izložba, organizuje se na definisanu temu, traje maksimalno tri meseca i površina na kojoj se održava ne mora biti veća od 25 hektara, stoji na sajtu Medjunarodnog biroa za izložbe.Najveći paviljon na izložbi ne treba da bude veći od 1000 kvadrata.

Specijalizovana medjunarodna izložba u Srbiji treba da se održi od 15.maja do 15.avgusta 2027.godine na temu „Igraj za čovečanstvo -sport i muzika za sve“.

Ministar finansija u Vladi Srbije Siniša Mali,povodom susreta sa generalnim sekretarom Medjunarodnog biroa za izložbe Dimitrijem Kerkentesom izjavio je da će naš EXPO zauzimati u Surčinu površinu od 243 hektara što je gotovo deset puta veća površina od one koja je predvidjena pravilima za specijalizovanu medjunarodnu izložbu.Odnosno površina je primerenija svetskoj izložbi nego specijalizovanoj medjunarodnoj izložbi.

Pravila za održavanje svetske i specijalizovane medjunarodne izložbe, medjutum, ne brane da se njihovoj organizaciji pristupi i mnogo ambicioznije od očekivanja.Pa će se naći komentari koji tvrde da je u istoriji bilo specijalizovanih izložbi,koje su po obimu bile ravne svetskim izložbama,a neke su se kao svetske i promovisale.

Srbija je,dakle, dobila organizaciju specijalizovane medjunarodne izložbe, ali joj niko ne brani da se po obimu zaleti u svetsku izložbu, što se izgleda i namerava.

U novije vreme održane specijalizovane medjunarodne izložbe uglavnom su se držale propisanih mera,pa je takva izložba u Noksvilu (SAD)organizovana na površini od 28 ha, u Saragosi (Španija) na 25 ha, u Astani (Kazahstan)na 25 ha,ali je u Vankuveru ta površina iznosila 70 ha, u Lisabonu 50ha…

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.

WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com