Da li su himne Hrvatske i Srbije skuplje od američke himne?

Američka himna je, bez novih skandala, pregurala nevidjeni američki sportski cirkus zvani Super Bowl. Oko Super Bowl-a je bilo mnogo više reklama i para, nego sporta.

Ipak izdanje Money nije uspelo sasvim da banalizuje odluku višestruke Gremi pobednice, crnopute dame Gledis Najt, da pred utakmicu New England Patriota i Los Andjeles Ramsa, a pred publikom od najmanje 100 miliona gledalaca, otpeva američku himnu. Pošto su to, izražavajući svoj stav prema NFL-u, odbile nekolike crnopute zvezde, čija slava ima planetarnu širinu, ali ne i umetničku težinu gospodje Najt, tako su ocenili čitaoci sajta izdanja Money, ljuti što je to izdanje svoj tekst naslovilo: Evo koliko je Gledis Najt plaćena da otpeva himnu na Super Bowl-u.

Pitanje obećavajuće  intrigu, ostalo je bez odgovora iako je tekst bio duuug.

Da je Money stvarno uspeo da sazna platu gospodje Najt, možda bi bilo obratno, ali pošto, suprotno naslovu, nije: čitaoci su grubo ismejali grub profesionalni propust novinara i listom ustali u slavu dobrih razloga dobre pevačice. I američke himne.

Gospodja Najt je milionerka ( 24 miliona $).

Američkim The Flag Code-on detaljno je opisano kako se treba ponašati dok se izvodi himna – stojeći s desnom rukom na srcu i pogledom uperenim ka zastavi, ali nije  predvidjena kazna, ako se neko propisanog ne drži.

Tako igrač Kolin Kop ernik, koji je, zbog rasne  diskriminacije i policijskog nasilja prema obojenim, himnu odslušao klečeći na jednom kolenu, nije mogao biti zvanično kažnjen, mada on tvrdi da nezvanično ipak jeste – izbacivanjem iz tima.

Ali pošto je, posle zastave, i himna postala sredstvo za izražavanje političkog stava, pa još sportista, na koje se po pravilu ugleda veliki broj mladih, pa još osetljivih grupa, koje signaliziraju da u američkom društvu nešto nije u redu – kao rasna diskriminacija i policijsko nasilje nad obojenim sugradjanima,  nešto se moralo preduzeti. Da se zaštiti integrativna uloga himne a ne uzdrma prvi amandman koji garantuje slobodu izražavanja svog mišljenja, i o himni.

NFL je pronašao spasonosno rešenje: zaštićeni su i himna i prvi amandman.

Klubovima učesnicima takmičenja te lige, sporazumom njihovih vlasnika, zaprećeno je kaznom ukoliko neki od igrača ne odstoji izvodjenje himne ili na drugi, doduše nedefinisan način, pokaže prema njoj nepoštovanje. Igračima, koji baš ne žele da poštuju propisanu etikeciju, ostavljena je mogućnost da za vreme izvodjenja himne ostanu u svlačionici!

I to bi bio neki stav, ali izgleda da u nedelju uveče nijednom igraču nije bilo do prava na slobodno izražavanje mišljenja ili nisu imali primedbi.

Himne i u našem regionu imaju izvesnih sportsko-političkih problema s fudbalerima, koji neće da ih pevaju, i s publikom, koja neće da ih odstoji. Kod nas se, za razliku od SAD, rasprava nije vodila prioritetno oko prava na slobodno izražavanje mišljenja nego pravo o meritumu stvari: opasnosti koju takav stav prema himni predstavlja za jedinstvo ne društva, nego države.

Na toj osnovi, dakle na odbrani celovitosti države, koncipirani su i zakoni o zastavi, grbu i himni i Srbije i Hrvatske.

Propisano ponašanje dok se izvodi himna manje je zahtevno i nije tako detaljno definisano kao u američkom zakonu, ali je zato himna krivičnim zakonima obe zemlje zaštićena čak i pretnjom zatvorskim kaznom.

U Zakonu o grbu zastavi i himni Republike Srbije lakonski se navodi: “Himna Republike Srbije izvodi se uz odavanje uobičajenih počasti svih prisutnih (ustajanje, pozdravljanje i drugo)“. U istom Zakonu je predvidjeno: „Novčanom kaznom od 50.000 do 500.000 dinara kazniće se za prekršaj pravno lice 1) ako upotrebi zastavu, himnu ili grb Republike Srbije u obliku ili sa sadržinom ili melodijom koji nisu utvrdjeni Ustavom RS ili zakonom“.

Ali članom 173 Krivičnog zakona Republike Srbije je predvidjeno: „Ko javno izloži poruzi Srbiju, njenu zastav, grb ili himnu, kazniće se novčanom kaznom ili zatvorim DO TRI MESECA“.

Kojim se tačno ponašanjem himna izlaze poruzi nije definisano.

U Zakonu o grbu, zastavi i himni Republike Hrvatske je slično, samo je pretnja sankcijom triput oštrija.

Naime: „Himna Republike Hrvatske izvodi se uz odavanje uobičajenih počasti od strane svih prisutnih“. Toliko.

Ali član 349 Kaznenog zakona Republike Hrvatske kaže: „Ko javno izvrgne ruglu, preziru ili grubom omalovažavanju Republiku Hrvatsku, njenu zastavu, grb ili himnu kazniće se zatvorom do JEDNE GODINE“.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.

WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com