Danas bitka za vlast u Folksvagenu: Berze kažu Radnički savet pobeđuje!

Ako je suditi po berzi, Herbert Dis šef Uprave Folksvagena danas će na Predsedništvu kompanije popiti poraz od struje koju predvodi neuništivi šef Saveta preduzeća Bernd Osterloh.

Vrednost akcije Folksvagena danima pada: 25. novembra je vredela 156,50 evra a 30. novembra 141,34 evra.

Dis pred Predsedništvo izlazi s rizičnim izazovom: ili da mu danas prevremeno produže ugovor, koji inače ističe tek 2023. godine, ili – odlazi?!

Prevremeno produženje ugovora značilo bi da je Predsedništvo stalo iza planova Disa, koji se, ukratko, zasnivaju na pojačanim investicijama u razvoj, finansiranim pojačanom štednjom na troškovima na zaposlene odnosno ukidanjem radnih mesta.

Dis traži odrešene ruke da na ključna mesta u kompaniji postavi ljude koji će njegovu zamisao sprovesti u praksi.

U petak se nije pojavio na svečanosti održanoj povodom 75 godina od osnivanja Radničkog saveta Folksvagena. Ispostavilo se da nije pozvan.

Njegova poruka je pročitana i u njoj je istakao da se značaj efikasnosti za opstanak preduzeća ne sme potceniti.

Disova primedba da Radnički savet blokira odluke koje bi ka neophodnim promenama i efikasnosti vodile, odbačena je od strane već naznačene naslednice Bernda Osterloha tako što Dis nije poimence pomenut nego kao „menadžeri koji su (u Folksvagen) došli sa strane“ i koji treba da znaju da Radnički savet Folksvagena nije ni prepreka ni teret njegovom razvoju nego naprotiv.

Zanimljivo da Disa nije podržao ni Gerhard Šreder bivši nemački kancelar i bivši premijer Donje Saksonije koja u Folksvagenu ima udeo od 10 odsto.

Šreder je ocenio da su u zabludi oni kojima su usta puna „klime, klime, klime“ jer to vodi teškim socijalnim posledicama u automobilskoj industriji preko gubitaka mnogih radnih mesta i založio se za razumno utvrđenu zaštitu klime.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.

WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com