Danas ili sutra pretkvalifikacioni tender za deonicu Andrijevica – Mateševo

Na sajtu Evropske banke za obnovu i razvoj (EBRD) danas ili sutra će biti objavljen pretkvalifikacioni tender IBRD za deonicu Andrijevica – Mateševo na autoputu Bar – Boljari, saopštio je na današnjoj konferenciji za štampu crnogorski premijer Milojko Spajić.

Kako prenosi RTCG, on je na konferenciji za štampu rekao da će tender trajati dva meseca.

Očekuje se da izvođenje projekta krene krajem ove ili početkom sledeće godine, što je godinu i po dana ranije od plana, rekao je Spajić.

Izvršni direktor „Monteputa“ Milan Ljiljanić rekao je da će glavni tender uzeti još dva meseca, a izvođenje celog projekta pet godina.

Očekuje se da deonica Andrijevica – Mateševo bude završena do kraja 2029.godine.

Deonica Andrijevica – Mateševo, dužine 23,5 kilometara, deo je autoputa Bar – Boljare (Princeza Ksenija).

Deonica počinje kod Mateševo, na nadmorskoj visini od oko 1000 m, ide dolinom reke Drcke i penje se do Trešnjevika, na nadmorskoj visini od 1686 metara, i spušta se dolinom reke Kraštice do njenog ušća u Lim na nadmorskoj visini od oko 770 metara.

Na autoputu Bar-Boljare završena je i jula 2021.godine puštena u saobraćaj deonica Smokovac – Mateševo dužine 41 kilometar. Ta deonica počinje na nadmorskoj visini od 63 metra, a završava se na nadmorskoj visini od oko 1000 metara.

Izgradnja prve deonice prvog crnogorskog autoputa koštala je oko milijardu evra, finansirana je kreditom kineske Eksim banke, a deonicu je gradila kineska firma China Roud and Bridge Company.

Gradnja je okončana sa tri godine zakašnjenja, a deonica je zvanično otvorena za saobraćaj 13.jula 2022.godine.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.

WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com