Danas potpis dva dokumenta o uredjenom izlasku Britanije iz EU

Jutros bi sefovi država ili vlada 28 članica Evropske unije trebalo u Briselu da potpišu dva dokumenta o uredjenom izlasku Velike Britanije iz te zajednice država.

Sporazum o razlazu, napisan na 585 strana, prvi je dokument na koji će biti stavljen potpis. U tom, pravno obavezujućem dokumentu, utvrdjeni su uslovi izlaska. Medju njima je i obaveza Britanije da ispuni svoje finansijske obaveze prema EU u iznosu od 39 milijardi funti. Rok za ispunjenje ove obaveze je 2020. godina, a upisana je i mogućnost da rok bude produžen do 2022. godine.

Drugi dokument, na koji će biti stavljeni potpisi, je Politička deklaracija o budućim odnosima napisana na 26 strana i pravno je neobavezujuća. Tu su definisane teme o kojima će EU i Velika Britanija, u dobroj volji, pregovarati po Brexit-u.

I pošto danas budu potpisani, oba dokumenta neće mnogo vredeti ako ih ne potvrdi Donji dom britanskog parlamenta, a na tu se mogućnost, bar u prvom pokušaju, gleda s dosta skepse.

„Vraćamo u potpunosti kontrolu nad svojim granicama, novcem i zakonima“, ta slavodobitna izjava britanske premijerke Tereze Mej nije ubedila sve Britance da je sporazum sa EU o razlazu najbolji za Britaniju.

Ali prihvatio te dokumente Donji dom ili ne, Britanija će 29. marta 2019. godine, kao prva članica koja je to učinila, izaći iz EU. Posle referenduma na kome se tesna veći a Britanaca odlučila za Brexit. Član EU je postala 1. januara 1973. godine.

Španski premijer Pedro Sančez objavio je u subotu da je Evropska unija izašla u susret Španiji u njenom istorijskom pravu na Gibraltar: „Španija je uspešno odbranila svoje nacionalne interese“, rekao je Sančez.

Tako je uklonjena poslednja, doduše formalna, prepreka za današnje potpisivanje dva dokumenta o razlazu.

Španija neće prirediti nikakvu demonstraciju nezadovoljstva: London je potpisao da nikakav dogovor o Gibraltaru, postignut posle Brexit-a, neće biti punovažan ukoliko se sa njime ne saglasi Španija.

Poluostrvo Gibraltar ima 6,5 kvadratnih kilometara, 32.000 stanovnika i bruto domaći proizvod od dve milijarde evra. Od potpisivanja ugovora iz Utrehta 1713. godine pripada Velikoj Britaniji, ali Španija nije prestala da ga traži natrag.

Bez obzira na ovo temeljno neslaganje, Španija i Velika Britanija su već postigle dogovore o statusu mnogih svakodnevnih pitanja i posle Brexit-a: sloboda kretanja za Špance koji svaki dan idu na posao na Gibraltar, dalja borba protiv šverca cigareta…

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.

WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com