Danas se u Hrvatskoj održavaju predsednički izbori

Jutros u sedam sati otvaraju se biračka mesta u Hrvatskoj na sedmim po redu izborima za predsednika te susedne države.

Na izborima učestvuje 11 kandidata, a pravo glasa ima 3.854.747 glasača.

Ukoliko nijedan od kandidata ne dobije više od 50% glasova, dva prvoplasirana kandidata suočiće se u drugom izbornom krugu 5. januara.

Sve predizborne ankete uveravaju da će tako i biti: Hrvatska će predsednika za sledeći mandat dobiti 5. januara.

Prema predizbornim anketama, četiri kandidata će preći cenzus od 5% glasova birača: aktuelna predsednica Kolinda Grabar-Kitarović, bivši hrvatski premijer Zoran Milanović, pevač, tv voditelj i političar Miroslav Škoro i, u solidnom zaostatku za ovom trojkom, sudija Trgovinskog suda Mislav Kolakušić.

Ankete uveravaju da u drugi krug idu Kolinda Grabar-Kitarović i Zoran Milanović, a pobeđuje ona.

Kandidatura Miroslava Škora iznenađenje je ovih predsedničkih izbora u Hrvatskoj. On se potrudio i za drugi kuriozitet ovih izbora: ankete mu ne daju šanse za ulazak u drugi izborni krug, ali ukoliko bi se ipak desilo da se u drugom krugu nadje, sledeći hrvatski predsednik zvaće se Miroslav Škoro. Ma ko da se od dva najizglednija kandidata nadje s druge strane.

Nezvanična predizborna kampanja traje odavno, ali je zvanična trajala neobično kratko: 16 dana.

Svaki kandidat je, po zakonu, u predizbornoj kampanji mogao da potroši po osam miliona kuna. Prema obaveznim izveštajima o donacijama i troškovima koje su podneli, oni su do prošlog vikenda svi zajedno potrošili oko sedam miliona kuna ili nešto manje od milion evra.

Najviše donacija (1.526.152 kuna) je dobila i najveće troškove (2.755.811 kuna) napravila aktuelna predsednica Kolinda Grabar-Kitarović.

Ipak finansijski kuriozitet ovih izbora su kandidati koji, prema prošlog vikenda podnetim izveštajima, u izborni dan ulaze bez lipe donacija – Mislav Kolakušić i Dalija Oresković, a Mislav Kolakušić sa ukupnom troškovima izborne kampanje od 12 kuna!

 

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.

WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com