Današnji izveštaj: Kakvo je stanje na tržištu automobila

Prodaja ličnih automobila imala je u maju u Zapadnoj Evropi i Kini dvocifreni rast, ali je u Rusiji i Brazilu nastavila da pada. U SAD tržištu na koje cilja kragujevački Fijat rast je skroman – 1 odsto.

automobili

Prodaja ličnih automobila porasla je u maju u Zapadnoj Evropi za 15 odsto. Najveća zapadnoevropska tržišta imala su sledeći rast: Italija – 27 odsto, Francuska – 22 odsto, Španija – 21 odsto i Nemačka – 12 odsto.

Dvocifreni rast imala su u maju i manja zapadnoevropska tržišta: Grčka – 49 odsto, Irska – 30 odsto, Danska – 24 odsto, Belgija – 21 odsto, Švedska – 17 odsto, Finska – 15 odsto i Portugalija – 14 odsto. Jedina tržišta u zapadnoj Evropi na kojima je prodaja ličnih automobila pala su : Švajcarska – pad 5 procenata i Irska – pad 6 procenata.

U novim članicama EU prodaja automobila je u maju porasla za 26 odsto.

Za prvih pet meseci ove godine u zapadnoevropskim zemljama je prodaja automobila porasla za 9 odsto, a u novim članicama EU za 17 odsto.

U Kini je rast prodaja autmobila u maju iznosio 15 odsto. Taj rast je od početka godine iznosio 10 odsto ili ukupno 8,9 miliona automobila. Na rast kineskog tržišta automobila uticala je odluka vlasti da od oktobra 2015. godine prepolove PDV na odredjene vrste automobila.

Japansko tržište je ostalo ispod nivoa od prošle godine iako su u aprilu, prvi put posle 15 meseci prodaje porasla. Od početka godine do kraja maja prodaje su manje za 5 odsto nego u istom periodu prošle godine.

Indijsko tržište je poraslo u maju za 6 procenata, a tokom prvih pet meseci za 5 procenata na 1,2 miliona automobila.

Oporavak ruskog tržišta automobila nije na vidiku. U maju su prodaje na tom tržištu pale za 14 odsto, a za prvih pet meseci ove godine za 15 odsto. Od početka godine u Rusiji je prodati 548.100 automobila.

Brazilsko tržište automobila u katastrofalno je stanju: u maju je pad u odnosu na maj prošle godine iznosio 21 odsto, a za prvih pet meseci u pdnosu na prvih pet mesecu prošle godine 26 odsto. Od početk godine je u Brazilu prodato 785.600 automobila.

Evropska udruženja za automobilsku industriju tvrde da je u maju u SAD došlo do pada prodaja od 6 odsto samo zato što je na američkom tržištu bilo u maju dva prodajna dana manje. Ali na tom je tržištu rast skroman od početka godine i iznosi 1 odsto ili ukupno 7,1 milion automobila.

Od početka godine u svetu je prodato ukupno 39,850 miliona novih automobila.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.

WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com