Darmanović: Zakon neće biti povučen, niti će biti juriša na imovinu crkava

Ministar inostranih poslova Crne Gore Srdjan Darmanović za TVCG je rekao da „neće biti ataka, da ne kažem juriša na imovinu crkava, a pogotovo na njihovo korišćenje“.

„Prema tome, Zakon (o slobodi veroispovesti) neće biti povučen uprkos zahtjevu Mitropolije crnogorsko-primorske (MPC), ali će i te kako biti vodjeni ozbiljni razgovori“, rekao je Darmanović.

„Jasno je da je MPC u Crnoj Gori djelovala izvan pravnog poretka. Imali ste jedan entitet, koji je odbijao sve što predstavlja ovozemaljski zakon, osim njihovog biznisa. Argument je bio da je crkva stvorila državu, a ne obrnuto. Ne može tako. Ovaj zakon to reguliše i ništa više od toga“, dodao je Darmanović.

On je rekao da je „zakon regulisao pitanje onoga što treba vratiti u državnu svojinu”.

”Proteći će još vremena dok se ne shvati da niko nikom ništa neće oteti, i onda će vjerovatno čitava retorika splasnuti, shvatiće se da je Zakon jednak za sve”, rekao je on.

„Stvari će se vratiti u normalne okvire, ne mogu da tvrdim da će to biti tako kratko vreme. Crnu Goru i Srbiju povezuju važni ekonomski interesi i to ne treba zanemariti. Na brojnim poljima postoji saradnja. Obje zemlje su duboko u evropskim integracijama, mi smo daleko ispred, ali ni rezultati Srbije nijesu toliko beznačajni“, rekao je ministar inostranih poslova Crne Gore.

On je uveren „da je nešto sporno u Zakonu, mi bi već imali reakcije sa evropskih adresa“.

„Zakon je usvojen regularno i kao takav će se primenjivati“, zaključio je Darmanović.

On je retoriku kojom je ovaj Zakon komentarisan u Srbiji ocenio tako nacionalističkom kakva je bila za vreme Miloševića.

Tim povodim je Darmanović rekao da je Crna Gora samostalna zemlja i nije je moguće povremeno posmatrati kao nezavisnu, a povremeno ne.

„Ima momenata gdje se može čuti da se Crna Gora smatra relativno privremenom državom, ona kao sada postoji, ali kao da će to proći”, rekao je Srdjan Darmanović za TVCG i dodao da je“ malo reći da se negira osnovno ljudsko pravo Crnogoraca“.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.

WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com