Deutsche Wohnen: 580 evra nije mnogo

Povodom današnjih demonstracija protiv visokih stanarina, organizovanih u dvadesetak nemačkih gradova, oglasio se i koncern za gradnju i izdavanje stanova  Das Deutsche Wohnen.

Zahtevi za oduzimanje stanova neće stvoriti nijedan jedini novi stan niti dovesti do smirivanja situacije na tržištu stanova, rekao je šef uprave tog koncerna Mihael Can, – prenosi Velt.

On tvrdi da njegova firma stanove od 60 kvadrata izdaje za stanarinu od 580 evra mesečno, koju smatra umerenom.

Polovina tako dobijene sume se reinvestira, a 5% tako izgradjenih novih stanova namenjeno je socijalnoj svrsi – za njihovo korišćenje stanarina se ili uopšte ne plaća ili se plaća niska stanarina.

Deutsche Wohnen je kćerka- firma Deutsche Bank.

Deutsche Wohnen izdaje 160 000 stanova širom Nemačke od toga 100 000 samo u Berlinu.

Do 65 000 berlinskih stanova koncern je došao tokom talasa privatizacije stanova u vlasništvu države, koja se odigrala 2004.godine.Deutsche Wohnen je te stanove kupio po ceni od 30 000 evra po stanu.Danas je cena tih stanova mnogo veća.A kompanija cene stanarima dize u nebo, samo prošle godine u Berlinu su stanovi poskupeli za 12,8%.Ogorčenost je naročito visoka medju istočnim Berlincima, koji pamte vremena kad je do stana bilo lako doći uz gotovo simboličnu stanarinu, ali nije mnogo manja mi medju zapadnim Berlincima,s obzirom da su i oni uživali prednosti blizine stambene socijale u istočnom Berlinu.

Kompanija Deutsche Wohnen je 2017.godine imala dobit od 2,04 milijarde evra. Prošle godine joj je operativna dobit porasla za 11% pre svega zahvaljujući rastu stanarina.

Ne sumnja se da će organizatori prikupljanja potpisa za referendum uspeti da skupe potrebnih 20 000 potpisa za održavanje narodnog izjašnjavanja, a čak ni uspeh referenduma se ne dovodi u sumnju – u Berlinu.Rezultati referenduma nisu za vlast obavezujući.Ali predstavljaju svakako politicki pritisak koji se neće moći zanemariti.

Inicijatori oduzimanja stanova tvrde da bi pokrajini Berlin trebalo 10 milijardi evra da obešteti kompanije, čiji  bi, po ideji organizatora narodnog izjašnjavanja, stanovi bili podrzavljeni.

Vlasti pokrajine Berlin,i inače prezaduzene,  tvrde da ne bi prosli sa manje od 36 milijardi evra.

Ali i od pitanja para bitnije je pitanje: kako bi nacionalizacija stanova uticala na ukupno tržište stanova.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.

WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com