Direktor Boljšog teatra o cenama ulaznica i deficitu predstava Krcka Oraščića

Vladimir Urin generalni direktor Boljšog teatra dao je i inače veoma zanimljiv intervju ruskom poslovnom radiju bmf.ru,uključujući i komentare o radu pozorišta u uslovima „specijalne vojne operacije“, ali nas je posebno zainteresovao deo koji se tiče dostupnosti karata za operske i baletske predstave tog širom sveta poznatog pozorišta i njihove cene. Tom su se temom Ekonomske vesti već bavile, oslanjajući se i na lično iskustvo svojih autora.

„Kod nas se radi o pitanju principa – cene karata za pozorište koje veoma ozbiljno finansira država. Mi smo jedna od dve institucije u našoj zemlji, za koju postoji posebna stavka u državnom budžetu Ruske Federacije. Mi i Ermitaž [čuveni muzej u SanktPeterburgu – prim. EkonVesti]. Zato, savršeno prirodno, mi moramo da razumemo da cene karata moraju biti pristupačne. I kad imamo mogućnost da podižemo cene karata[kad nastupa poznat umetnik- prim. EkonVesti], mi to ne radimo iz principa, zato što svaki umetnik može da se razboli. Mi prodajemo, uvek to govorim, mi prodajemo predstavu, objavljen je taj umetnik, ali sutradan se sa njim nešto desilo, povredio se, radiće drugi umetnik. Mi smo vas pozvali na predstavu… Baš zato mi nikada ne podižemo cene karata zbog umetnika, koji su, kako vi kažete, zvezde…Karte za pozorište moraju da budu pristupačne. Često se šire legende, povezane u velikoj meri s preprodavcima, ali ja sam već objavljivao da je prosečna cena karte nešto viša od 4500 rubalja[prema sadašnjem kursu oko 44 evra-prim. EkonVesti], to je prosečna cena karte za 2022.godinu za predstave Boljšog teatra, to nisu tako velike pare“, rekao je Vladimir Urin.

Na primedbu novinara bmf.ru da se za mesto u redu za kupovinu karte za balet „Krcko oraščić“, koji se tradicionalno igra od 22.decembra do 7.januara,traži do 300 000 rubalja, Urin kaže :

„Ma šta mi radili, treba razumeti – deficit je deficit.Mi moramo da shvatimo da je količina karata za Krcka Oraščića,za novogodišnjeg Krcka Oraščića, koju bismo mogli da prodamo,broj onih koji žele [da kupe kartu], sto, hiljadu puta veća od mogućnosti pozorišta. I svi vi isto tako odlično shvatate da je ovo Rusija i da svuda gde se pojavi deficit javljaju se razni trikovi i načini, ma kakve mi granice i prepreke u okvirima zakona postavljali. Znači, treba uraditi samo jedno kako bi se karte prodavale na blagajni – podići cenu“, rekao je Urin.

On brani i rešenje da se karte, koje se inače prodaju na ime, ne mogu pokloniti rodjacima ili prijateljima, u slučaju da je kupac sprečen da dodje na predstavu, nego se moraju vratiti pozorištu.

„Ako se borimo s preprodavcima, treba stvarno da se borimo. Trikovi su neverovatni. Mi pratimo situaciju. Na ‘Avito’ se karta prodaje za 80 000 rubalja [777 evra – prim. EkonVesti], a nama dolaze ljudi i kažu : ovo su naši rodjaci, prodajte njima kartu. A mi smo skenirali reklamu sa ‘Avito’,pokazujemo je povodom tih rodjaka i odbijamo da im prodamo kartu jer je to najobičnija spekulacija. Ali mi ne možemo sve da pratimo, uveli smo u toj situaciji relativni red, ne bez problema, ali oni, koji žele da kupe, koji su spremni da dodju i postoje, pri čemu nije ni nužno stajati, dodjite uveče, stanite u red, dobijte narukvicu, mirno otidite kući, i prema broju, koji imate, izračunajte kad treba da dodjete na kasu i kupite kartu. Sve je moguće, samo se ranije pobrinite. Ako se 10.decembra setite da treba da idete na ‘Krcka Oraščića’, gotovo 90 % nećete tamo dospeti“, rekao je Vladimir Urin, generalni direktor Boljšog teatra za radio stanicu bmf.ru.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.

WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com