DJB traži kopije sporazuma potpisanih u Skoplju

„Dosta je bilo – Saša Radulović“ je Vladi i Predsedniku Republike Srbije uputio zahtev za pristup informacijama od javnog značaja kojim traži kopije sporazuma potpisanih pre nekoliko dana u Skoplju izmedju Srbije, Severne Makedonije i Albanije.

„DJB je zabrinut zbog potpisivanja ovih sporazuma bez ikakvih prethodnih konsultacija unutar Srbije. Opozicija je zatečena potpisivanjem ovih sporazuma baš kao i svi gradjani Srbije. Nejasno je zbog čega se potpisuje sporazum sa Albanijom, a nema sporazuma sa Crnom Gorom i Bosnom i Hercegovinom, koji su mnogo važniji za Srbiju „, navodi se u saopštenju“ „Dosta je bilo – Saša Radulović“ .

U Skoplju su 29.jula izmedju Srbije, Severne Makedonije i Albanije potpisana tri dokumenta : Memorandum o razumevanju o saradnji na olakšavaju uvoza, izvoza i kretanja robe na Zapadnom Balkanu, Memorandum o razumevanju o saradnji u vezi sa slobodnim pristupom tržištu rada na Zapadnom Balkanu i Sporazum o saradnji u zaštiti od katastrofa na Zapadnom Balkanu.

Dosadašnja inicijativa „Mali Šengen“ preimenovana je u „Otvoreni Balkan“.

Ove dokumente su potpisali predsednik Srbije Aleksandar Vučić, premijer Severne Makedonije Zoran Zaev i premijer Albanije Edi Rama.

Vučić je po potpisivanju tih sporazuma rekao da od 1.januara 2023.godine izmedju Srbuje, Severne Makedonije i Albanije za gradjane te tri  zemlje neće biti granuca, ako implementacija inicijative Otvoreni Balkan uspe.

Na osnovu raspoloživih informacija može se zaključiti da je najvažniji deo tih sporazuma kretanje radne snage izmedju tri zemlje bez radnuh dozvola.

„Imamo udeju da napravimo personalizovane elektronske kartice u kojima bismo nudili brojne pogodnosti ljudima iz ovih zemalja da imaju popuste – od vozne karte do restorana i kafića. Ovo je za Srbiju od ogromnog interesa“, rekao je Vučić i dodao da 4144 kompanije iz Srbije posluju sa Severnom Makedonijom, a 1004 sa Albanijom.

„Od ovoga ljudi mogu da imaju samo korist nikako štetu“ rekao je Vučić, koji je inicijativu Otvoren Balkan ocenio kao istorijsku.

 

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.

WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com