Djordje Djukić: Nemačka i Italija su tamni oblak

Nemačka i Italija su tamni oblak, ocenjuje naš poznati ekonomista Djordje Djukić ekonomske posledice korona-krize i efekat mera koje preuzimaju monetarne vlasti i vlade da te efekte umanje.

“Što se tiče Nemačke, ona će preduzeti najavljene mere, ali će one verovatno dati odloženi efekat. A ovu godinu treba izdržati jer najveći problem je mogućnost da se mnoge zbog korona-krize zatvorene firme više neće vratiti na svoje pređašnje aktivnosti. Dakle, strah je da se deo kompanija konačno ne zatvori, ne ode sasvim sa tržišta,” kaže dr Djukić za Ekonomske Vesti.

On smatra da su intervencije monetarnih vlasti samo kupovanje vremena, da monetarne vlasti obezbeđuju da sistem funkcioniše dok se neke fundamentalne stvari ne reše.

“Što se Evrope tiče imamo jedan strukturni problem, a to je što Nemačka, kao nosilac privrede evrozone, kao motor u kontekstu industrijskom, u kontekstu finansijskom ne želi da poveća potrošnju”, smatra dr Djukić.

Mere, koje je donela Nemačka, uglavnom se zasnivaju na garancijama preduzećima, čije će udele država preuzeti ukoliko ne budu mogla da otplate svoje obaveze, ističe Djukić.

“Medjutim, neće biti tako intenzivne javne potrošnje nemačke države u kontekstu onog što se zove infrastruktura, a što bi svi očekivali da oni sada urade. Zar je normalno da najmoćnija država evropske monetarne unije ima platno-bilansni suficit godinama, decenijama, gde su javne finansije takve da u kriznim uslovima siromašni finansiraju nemačku privredu. Ne samo siromašni nego i bogati, koji drže njihove obveznice. Da li je to normalno ekonomski? Za mene kao monetaristu nije normalno”, kaže Djukić.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.

WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com