Dodik spasio Pelješki most

Narodna skupština Republike Srpske izglasala je kasno u četvrtak Odluku o potvrdjivanju izjave Milorada Dodika, predsedavajućeg Predsedništva BiH, kojom se trajno stavlja veto na odluku BiH o blokiranju gradnje Pelješkog mosta.

Odluku, kojom se od Hrvatske tražilo da gradnju Pelješkog mosta prekine dok se ne postigne dogovor o medjudržavnoj granici na moru kod Neumskog zaliva, donela su 16. jula preostala dva člana Predsedništva BiH: hrvatski član Željko Komšić i bošnjački član Šefik Džaferović.

Milorad Dodik je, kako izveštavaju Nezavisne novine, u Ustavom propisanom roku, pokrenuo pitanje zaštite vitalnog interesa Republike Srpske.

U Narodnoj skupštini RS podržalo ga je 60 od prisutna 72 poslanika.

Kako je u četvrtak uveče preneo zagrebački Jutarnji list, predlog Milorada Dodika Narodnoj skupštini Republike Srpske da stavi veto na odluku Komšića i Džaferovića izazvala je oštru celodnevnu diskusiju poslanika, a pominjana je i izjava hrvatske predsednice Kolinde Grabar-Kitarović da još nije vreme za više prava Srba u Hrvatskoj.

Nebojša Vukanović iz Srpske demokratske stranke je Dodika nazvao „pričuvnim hrvatskim članom Predsedništva BiH“. A Draško Stanivuković iz PDP-a cinično mu se obratio sa „Bok, predsedniče, kaj se dela“, na šta mu je Dodik uzvratio sa „Idi ti u neku stvar“ i ostao pri svojoj tvrdnji da se radi o interesu RS.

Premijerka Republike Srpske Željka Cvijanović je bila preciznija: “Baš me briga za Pelješki most, ja samo ne želim da neko sutra blokira naše projekte“.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.

WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com