Dogovorili se: Kina će uvoziti američke poljoprivredne proizvode u vrednosti 50 milijardi $

Zlato i američke državne obveznice promptno su izgubili na atraktivnosti: SAD i Kina objavili su postizanje delimičnog dogovora u godinu dana starom trgovinskom ratu i isto toliko starim trgovinskim pregovorima.

Kako izveštavaju zapadne i ruske agencije, SAD su otkazale za 15. oktobar planirano podizanje carina sa 25 na 30% na kineski uvoz vredan 250 milijardi dolara.

Američki predsednik Donald Tramp i ministar finansija Stiven Munčin objavili su da je sporazum postignut u pitanjima intelektualne svojine, finansijskih usluga, kursa, poljoprivrednih proizvoda.

Američka strana je saopštila da je u finansijskoj oblasti postignut veliki napredak za banke uključujući „pravo svojine u trastovima“ odnosno „Kina je sad stvarno otvorena za finansijske servise“.

Takodje je saopšteno da je „gotovo postignuta saglasnost oko kursa“ i da SAD razmatraju mogućnost da Kinu skinu sa liste valutnih manipulatora.

Kina se takodje obavezala da godišnje uvozi američkih poljoprivrednih proizvoda u vrednosti od 40 do 50 milijardi dolara.

Mada je Amerika insistirala na celovitom trgovinskom sporazumu, a američki se predsednik Donald Tramp još u četvrtak pitao: „Oni hoće (delimično) sporazum, ali hoću li ja to?“, u petak je bilo izvesno da je napredak postignut.

Danas je Tramp objavio da je postignut dogovor zreo da bude potpisan u naredne tri do pet nedelja, možda u Čileu sredinom novembra.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.

WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com