Dosta je bilo : Nemačka i EU guraju litijum – projekat Jadar

Stranka „Dosta je bilo – Saša Radulović“ optužili su Nemačku i Evropsku uniju da iz svojih interesa čvrsto stoje iz projekta eksploatacije litijuma u Jadru bez obzira na ekološke štete koje će, ocenjuje DJB, taj projekat proizvesti u Srbiji.

„Litijum u dolini Jadra je kritično važan za nemačku autoindustriju čiji će svi novi modeli od 2026.godine biti električni. Nemačkoj je važna životna okolina u Nemačkoj, ali ne i u Srbiji. EU je aktivno angažovana na pronalaženju strateškog dobavljača litijuma. Za EU je važna životna okolina u EU, ali ne i u Srbiji. Srbija je za Nemačku i EU kolonija jeftine radne snage i parking za prljave tehnologije“, tvrdi Dosta je bilo.

Ta stranka podseća da je litijum strateška sirovina za proizvodnju baterija za električne automobile, koji danas čine samo 3,5  odsto tržišta automobila, ali se očekuje da se za sledećih 10 godina njihov broj poveća 10 puta i da 30 odsto prodatih automobila budu električni.

„Evropa trenutno praktično ne kopa litijum, mada ga imaju i Portugal i Nemačka i druge zemlje, jer je tehnologija prljava i jako štetna za čovekovu okolinu. Litijum se trenutno najviše kopa u Australiji (skoro 45 %), u Čileu (30 odsto), Kini i Argentini (po 10 odsto). Očekuje se da će litijum iz doline Jadra činiti preko 60 odsto sveg litijuma iz Evrope“, saopštava Dosta je bilo.

Inače, i kompanija Rio Tinto ocenjuje da bi izvorište litijuma u Jadru u narednih bar 15 godina bilo glavno izvorište tog metala u Evropi, a uticajni nemački listovi, kao FAZ, potvrdjuju da bi nemačka autoindustrija veoma profitirala od realizacije tog projekta.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.

WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com