Drama u Tajlandu: Kako ce biti spasavana deca?

Još nije definitivno odlučeno, ali šanse za spašavanje 12 dece i njihovog 25-godišnjeg fudbalskog trenera iz potopljene pećine na severu Tajlanda prokopavanjem prolaza kroz planinu veoma su male. Radi se o dužini od oko 800 metara i prokopavanje bi moglo da ugrozi živote dece.

Tako da izvlačenje dece ronjenjem kroz mulj čija je vidljivost nula, izgleda kao najverovatnija opcija. I to pod uslovom da se vremenske prilike ne pogoršaju pre subote.

U akciji spasavanja učestvuje oko 2.000 ljudi, tvrdi izveštač ruske državne televizije s lica mesta Sergej Mingažev. U pećini se smenjuju tri tajlandske vojne ekipe s vojnim lekarem, koji pružaju pomoć deci.

Tajlandski kralj je pozvao spasioce da s akcijom spasavanja počnu što pre. Očekuje se da sezona kiša i oluja opet počne u subotu i ako deca ne budu izvučena do tada, sa spasavanjem će morati da se sačeka do oktobra.

Sinoć je jedan od spasilaca umirio svetsku javnost objašnjenjem da se deca, doduše obučavaju plivanju i ronjenju, ali da deca, naravno, neće roniti nego će ih profesionalni ronioci izvlačiti u specijalnim kapsulama. Spasilac je rekao da samo profesionalni ronioci znaju koliko će to biti opasna i rizična operacija: ronjenjem spasavati osobu koja ne zna da pliva.

Sastanak je održalo i Evropsko speleološko društvo i ponudilo svoju pomoć.

Izveštač ruske državne televizije Sergej Mingažev tvrdi da bi izvlačenje jednog deteta moglo da traje duže od tri sata.

Mingažev sa lica mesta, koje je Nacionalni park divlje prirode namenjen inače turistima, izveštava o prisustvu ogromnog broja novinara iz celog sveta za koje je napravljen improvizovani pres-centar na ulazu u pećinu, a pod šatorima.

Nedaleko od pres-centra smešteni su, javlja Mingažev, rodjaci dece koja se nalaze u pećini. Medju njima je i tetka njihovog 25-godišnjeg trenera, pošto su njegovi roditelji odavno preminuli. Ona mu je poručila da zna da je on učinio sve što je bilo u njegovoj moći da zaštiti decu i da se ne sekira.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.

WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com